POSP: Pregovori napreduju, zabrinutost zbog izbornog okvira, pisanja Informera...

"U Deklaraciji se izkazuje ozbiljnu zabrinutost zbog članaka objavljenih u listu ,,Informer”, kojima se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju"
1 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2014. 16:13h

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje POSP pozdravlja činjenicu da, u cjelini, pregovori o pristupanju Evropskoj uniji napreduju, ali podsjeća na potrebu ukupne ravnoteže u pregovorima i posebno na veću pažnju na poglavlja koja se tiču vladavine prava – 23 i 24 i na efikasno sprovođenje akcionih planova za ova dva poglavlja, posebno u cilju uspostavljanja pouzdanog sistema praćenja ostvarenih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou.

"Pohvalno je to što su u crnogorske radne grupe za pregovaračka poglavlja uključeni predstavnici civilnog društva, kako bi se nastavio napredak u pristupnim pregovorima i pozdravljamo dalje jačanje zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine, kao i unapređenje veze parlamenta sa građanima i njegove ukupne otvorenosti", navodi se u usvojenom Deklaraciji.

Dalje se poziva na snaženje administrativnih kapaciteta Skupštine i ukazuje se na potrebu ostvarivanja zaključaka i preporuka iz ranijih deklaracija POSP-a vezano za normativno unapređenje pozicije Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela, posebno Odbora za antikorupciju.

"U Deklaraciji se izkazuje ozbiljnu zabrinutost zbog članaka objavljenih u listu ,,Informer”, kojima se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju, i oštro osuđuje napade pomenutog lista na aktiviste civilnog drštva i poziva nadležne organe da zaštite aktiviste civilnog društva od napada i stvore ambijent u kojem mogu raditi bez straha od odmazde te se poziva Vrhovni državni tužilac da ispita konkretni slučaj negativne kampanje lista ,,Informer'' prema aktivistkinji nevladinog sektora", stoji u Deklaraciji.

Takođe je iskazana zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine uz podsjećanje na potrebu da Crna Gora mora da pojača svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i efikasno istražuje, goni, sudi i kažnjava ratne zločine, u skladu s međunarodnim standardima te se ukazuje na donošenje pravosnažnih sudskih odluka vezano za zloupotrebu zatvorskih mjera prema pripadnicima nacionalne stranke muslimansko-bošnjačkog naroda SDA.

"Pozdravlja se rad komisije za praćenje istraga kao i napredak koji su državni organi postigli u rješavanju slučajeva napada na novinare i izražava očekivanje da će preostali slučajevi biti riješeni, a izkazuje se zabrinutost zbog pada profesionalnosti i objektivnosti informativnog programa javnog servisa i drugih glasila", stoji u Deklaraciji.

Nadovezujući se na prethodne sastanke POSP-a i prethodno usvojene preporuke, očekuje se da će afera „Snimak“ brzo dobiti konačni epilog;

Konstatuje se da nijesu stvoreni uslovi za implementaciju Zakona o izboru odbornika i poslanika koje se odnose na primjenu elektronske identifikacije birača, a u cilju izbjegavanja dalje političke polarizacije između vlasti i opozicije poziva se na potpunu implementaciju zakonskih normi.

"Primjećuje se sa zabrinutošću da je sprovođenje svih izbora snažno osporavano, pa se crnogorske vlasti pozivaju da snažno i sistematično unaprijede izborni zakonodavni i organizacioni okvir, a pozdravljaju se napori na unapređenju kvaliteta i pouzdanosti biračkih spiskova, i rad višestranačke radne grupe na izradi Zakona o finansiranju političkih partija i poziva na skoro usvajanje izmjena Zakona. Takođe, konstatuje se da Državna izborna komisija nije uspostavljena na vrijeme za majske izbore, da centralizacija biračkog spiska nije okončana prije decembarskih izbora u Herceg Novom i da su značajne izmjene Zakona o finansiranju političkih partija poništene od strane Ustavnog suda", piše u Deklaraciji.

POSP pozdravlja snažnu i kontinuiranu posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i njenu konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti, te pozitivno ocjenjuje utvrđivanje sporazuma o granici sa Bosnom i Hercegovinom i izražava nadu da će uzajamno prihvatljiva rješenja u vezi sa pitanjem granica sa preostalim susjednim zemljama biti uskoro pronađena;

"Pozdravlja se usklađenost vanjske politike Crne Gore s Evropskom unijom, kao i činjenica da je u skladu s tim Crna Gora već otvorila pregovore u poglavlju 31 - vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika. Ukazuje se da su snažniji napori potrebni u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući bolju saradnju policije i tužilaštva u istražnom postupku, a izbor Vrhovnog državnog tužioca i strukturne promjene, kao što su uspostavljanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanje posebnih jedinica policije za finansijske istrage i sajber kriminal, mogu doprinijeti postizanju većeg napretka u ovom pogledu", mišljenje je POSP-a.

POSP ponavlja značaj sistematičnog razvoja stabilnog sistema praćenja rezultata ostvarenih u istragama, krivičnom gonjenju i presudama, zaplijeni i konfiskaciji u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala i naglašava da je napredak u ovom pogledu i dalje nedovoljan u Crnoj Gori te ohrabruje Crnu Goru da sprovodi Zakon o javnim nabavkama i da ojača potrebne administrativne kapacitete u tom pogledu.

Kako se navodi, pozdravljaju se napori državnih organa u zaštiti LGBT prava tokom povorki ponosa i učešće nekoliko državnih funkcionera na povorci, a konstatuje se, međutim, da je potrebno nastaviti sa borbom protiv svih oblika diskriminacije te se podsjeća na donošenje izmjena Zakona o zabrani diskriminacije i ohrabruje Crnu Goru da nastavi usklađivanje zakonodavstva i u oblasti jednakih mogućnosti

Takođe, izražava se žaljenje zbog činjenice da je najistaknutiji LGBT aktivista, zbog razloga bezbjednosti, zatražio azil u inostranstvu.

POSP je zabrinut zbog toga što je u oblasti rodne ravnopravnosti i ženskih prava ostvaren ograničen napredak uprkos nedavno usvojenim izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika, na osnovu kojih na svaka četiri kandidata prema redosljedu na listi mora biti po jedan kandidat manje zastupljenog pola, te zbog toga što je politička reprezentacija žena i dalje na niskom nivou i da su samo 17 odsto poslanika Skupštine žene.

"Pozdravlja se održavanje skupa na temu “Žene u biznisu” koji je organizovan u okviru Cetinjskog parlamentarnog foruma i prepoznaje značaj debata koje su okupile poslanike, predstavnike vlada i međunarodnih organizacija; podržava njihov dalji rad u ovoj oblasti. Takoše, pozitivno se ocjenjuje činjenica da je Crna Gora ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulsku konvenciju), ali POSP izražava ozbiljnu zabrinutost zbog još raširenog problema nasilja nad ženama te konstatuje da su dodatni napori potrebni za jačanje kapaciteta organa za sprovođenje zakona, pravosuđa i službi socijalne zaštite koji se bave pojedinačnim slučajevima nasilja nad ženama, posebno u pogledu uvođenja zaštitnih mjera, djelotvornijih istraga, pravovremenog vođenja sudskih predmeta i donošenja presuda počiniocima koje će biti srazmjerne težini počinjenih djela", navodi se u Deklaraciji.

Takođe, primjećuje da je uprkos naporima za uključivanje Roma u obavezno obrazovanje, stopa napuštanja visoka te se naglašava značaj sprovođenja Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2012-2016 kako bi se smanjilo njihovo siromaštvo i isključenost iz društvenog života Crne Gore, a posebno preduzele mjere u oblasti zapošljavanja, kao i u dostupnosti obrazovanja, stambenih uslova i zdravstvene zaštite.

Kada je ekonomija posrijedi, pozdravlja se nastavak rasta u 2014. godini.

"Primjećuje da je konsolidovani budžetski deficit u 2013. ublažen u odnosu na deficit zabilježen u 2012. godini, međutim, postoji zabrinutost zbog i dalje visoke stope nezaposlenosti i uvećanja javnog duga, koji dostiže 58 odsto BDP-a te se poziva na dodatne napore u borbi protiv utaje poreza i uspostavljanju socijalno pravednijeg sistema oporezivanja, borbi protiv pronevjera i suzbijanja sive ekonomije i naglašava se potrebu Crne Gore da riješi kritično stanje na tržištu rada", navodi se u Deklaraciji.

Kako se zaključuje, POSP pozdravlja sporazum ministara telekomunikacija Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore o smanjenju cijena rominga do 2017. godine na nivo tarifa Evropske unije.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore održao je deveti sastanak u Briselu, pod zajedničkim predsjeedavanjem predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i Anelize Dods, predsjedavajuće delegaciji Evropskog parlamenta.

Bonus video: