Krivokapić: EU za zemlje Zapadnog Balkana znači više pravde i bezbjednosti

2 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2014. 13:16h

Evropska unija je svjetionik regiona, bez kojeg bi zemlje Zapadnog Balkana bile brodovi koji plove u oluji bez orijentira, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić koji je kopredsjedavoa IX sastankom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) koji je danas završen u Briselu.

"EU za zemlje Zapadnog Balkana znači više pravde, više bezbjednosti i povjerenja da se institucije države mogu nositi sa izazovima tranzicije", kazao je Krivokapić.

Na sastanku je usvojena zajednička Deklaracija sa preporukama, a poslanici Skupštine Crne Gore su sa Odborom Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) i poslanicima iz parlamenata država članica Evropske unije razmijenili mišljenja sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i predstavnikom Generalnog direktorata za proširenje na temu napretka regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"U Deklaraciji POSP-a, koja je usvojena većinom glasova poslanika Skupštine Crne Gore, a jednoglasno od strane evropskih poslanika, pozdravljen je napredak u pregovorima, a posebno istaknuto učešće civilnog sektora u cilju sveobuhvatne inkluzivnosti procesa", saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Naglašena je i potreba za ulaganjem dodatnih napora kao bi se osiguralo efikasno sprovođenje akcionih planova posebno u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24.

Takođe kako je saopšteno iz Kabineta Krivokapića istaknuto je dalje jačanje adiministrativnih kapaciteta Skupštine Crne Gore, te pozdravljena posvećenost Crne Gore unapređenju regionalne saradnje i njena konstruktivna uloga u održavanju regionalne stabilnosti. Današnjem sastanku POSP–a prisustvovala je i potpredsjednica Evropskog parlamenta Majrid Mekginis (Mairead McGuinness).

Na sastanku Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove u okviru diskusije o napretku regiona u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, istaknut je značaj regionalne saradnje, a među prioritetnim oblastima za sprovođenje reformi apostrofirane su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i javna uprava. Crna Gora je istaknuta kao lider u procesu evropskih integracija, a posebno je naglašen njen doprinos u pogledu stabilizacije regiona.

Na današnjem sastanku AFET-a evropskim poslanicima se obratio i Predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik emeritus Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić konstatujući važnost uloge paralamenata u cilju održivosti reformi i unapređenja svih tokova društva. „Evropska unija je svjetionik regiona, bez kojeg bi zemlje Zapadnog Balkana bile brodovi koji plove u oluji bez orijentira. EU za njih znači više pravde, više bezbjednosti i povjerenja da se institucije države mogu nositi sa izazovima tranzicije“ istakao je Krivokapić.

Odbor Evropskog parlamenta za vanjske poslove odgovoran je za promociju, sprovođenje i nadgledanje spoljne politike Unije, vrši politički nadzor i koordinira rad zajedničkih parlamentarnih odbora i parlamentarnih odbora za saradnju, kao i interparlamentarnih delegacija i ad hoc delegacija iz svoje nadležnosti.

Galerija

Bonus video: