Konjević – Alfano: Italija će nastaviti da podržava reforme u Crnoj Gori

"Konjević je informisao o dinamici ispunjavanja pet prioriteta koje je EK prepoznala u Izvještaju o napretku, kao i spremnosti da se tokom 2015. nastavi posvećen rad na dostizanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao poglavljima od posebnog značaja za dalju dinamiku integracionog procesa"
0 komentar(a)
Raško Konjević, Anđelino Alfano, Foto: Mup.gov.me
Raško Konjević, Anđelino Alfano, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 02.12.2014. 11:20h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević učestvovao je na ministarskoj konferenciji koju je, obilježavajući početak regionalnog projekta "IPA 2013 Zapadni Balkan", čije će sjedište biti u Podgorici, upriličilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Konjević je istakao odgovornost i posvećenost sa kojom će Crna Gora i MUP potvrditi opredjeljenje da kroz seriju aktivnosti u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te kroz permanentno jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, doprinesu daljem snaženju povjerenja i bezbjednosti u regionalnom kontekstu.

"Konjević se, tokom boravka u Rimu, susreo sa italijanskim kolegom Anđelinom Alfanom, što je bila prilika da se u otvorenom i prijateljskom razgovoru potvrdi kako su odlični politički odnosi između Crne Gore i Italije posebno valorizovani kroz saradnju dva Ministarstva, ali i među policijskim snagama. Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na planu implementacije obaveza proizašlih iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Konjević informisao o dinamici ispunjavanja pet prioriteta koje je EK prepoznala u Izvještaju o napretku, kao i spremnosti da se tokom 2015. nastavi posvećen rad na dostizanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao poglavljima od posebnog značaja za dalju dinamiku integracionog procesa.

"Alfano je, govoreći o napretku koji je Crna Gora ostvarila u periodu nakon nezavisnosti, ponovio spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova Italije da i u narednom periodu nastavi aktivno podržavati reformske procese u Crnoj Gori, kao da i dalje bude snažan zagovornik politike proširenja EU. Istom prilikom, prenio je uvjerenje da će njegova bilateralna posjeta Podgorici, čija se realizacija očekuje u prvoj polovini 2015. godine, predstavljati priliku da se na licu mjesta prenesu poruke podrške na putu integracije Crne Gore u evropske i evroatlanske integracione strukture", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: