Pozitivna predlaže da POSP osudi presudu Čikiću

Izra žava se i ozbiljna zabrinutost "zbog tekstova "Informera"
1 komentar(a)
POSP, Foto: Skupština Crne Gore
POSP, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 01.12.2014. 18:42h

Pozitivna Crna Gora tražiće da Parlamentarni odbor EP i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Deklaraciji i preporukama iskaže zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine i presude Ibrahimu Čikiću, zbog knjige “Gdje sunce ne grije”.

Sastanak POSP, na kojem će se razgovarati i o trenutnom stanju pristupnih pregovora, biće naredna dva dana u Briselu, a sjednicom će zajednički predsjedavati predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Aneliz Dods.

Članica POSP-a Azra Jasavić (Pozitivna) traži da POSP podsjeti Crnu Goru da mora pojačati napore protiv nekažnjivosti ratnih zločina. Ona ukazuje da se presudom u Čikićevom slučaju, koji treba da plati 4.000 eura bivšem načelniku zatvora i ljekaru koje je po odluci suda oklevetao, ograničava sloboda izražavanja autora.

“Iskazuje se zabrinutost zbog donošenja pravosnažne sudske odluke u slučaju Ibrahima Čikića kojom se ograničava sloboda izražavanja imenovanog, iskazana kroz knjigu “Gdje sunce ne grije“ u kojoj je iznio sjećanja na brutalnu zatvorsku torturu kojoj su pripadnici bošnjačkog naroda bili podvrgnuti 1994. u akciji „ Lim“ kada je na vlasti bila jedinstvena DPS,” piše u amandmanu Jasavić. U Nacrtu Deklaracije navodi se "ozbiljna zabrinutost" zbog tekstova “Informera” kojima se poziva na vjersku i rasnu mržnju i vulgarne kampanje tog tabloida protiv direktorice Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanje Ćalović.

POSP je izrazio zabrinutost i zbog pada objektivnosti i profesionalnosti RTCG.

Bonus video: