Kaluđerović: Nastojimo da finalizujemo reforme, do kraja 2015. očekujemo poziv za NATO

Kaluđerović je kazao da ga raduje što su pojedini učesnici MoNYS-a u pripremnoj fazi stupili sa njima u kontakt, tražeći više podataka o aktuelnom momentu Crne Gore u procesu evroatlantske integracije i naporima u tom pravcu
2 komentar(a)
Nebojša Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nebojša Kaluđerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.12.2014. 18:49h

Crna Gora predano radi na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u Alijansi i na dobrom je kursu, što potvrđuju i partneri iz saveza, iako ostaje još posla za obaviti, poručio je nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović.

On je, na otvaranju globalne simulacije NATO samita za mlade (MODEL NATO YOUTH SUMMIT – MoNYS), kazao da je učešće mladih u procesu pristupanja Alijansi od velike važnosti, posebno, kako je dodao, imajući u vidu da će upravo oni imati najviše koristi od članstva u NATO-u.

Kaluđerović je kazao da ga raduje što su pojedini učesnici MoNYS-a u pripremnoj fazi stupili sa njima u kontakt, tražeći više podataka o aktuelnom momentu Crne Gore u procesu evroatlantske integracije i naporima u tom pravcu.

"Kao što možda već i znate, u godini pred nama, Crna Gora će nastojati da finalizuje neophodne reforme i do kraja 2015. očekujemo poziv za pristupanje Alijansi, ukoliko se poslože svi elementi kompleksnog mozaika koji jeste proces pristupanja, i sa naše strane i sa strane NATO-a", rekao je on.

Na Samitu u Velsu je, kako je kazao, po prvi put otvorena mogućnost upućivanja poziva novoj članici van okvira samita. „Što jasno svjedoči da Alijansa Crnu Goru vidi kao vrlo pouzdanog i značajnog partnera“.

Kaluđerović je saopštio da je Crna Gora trenutno u posljednjoj fazi u procesu pristupanja NATO-u, takozvanom petom ciklusu Akcionog plana za članstvo (MAP). "U okviru MAP-a, Crna Gora radi na ispunjavanju V Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji takođe podrazumijeva i intenzivirani i fokusirani dijalog sa Alijansom".

"Sa svoje strane, Crna Gora predano radi na ispunjavanju kriterijuma za članstvo i prethodno preuzetih obaveza. Mogu sa zadovoljstvom reći da smo na dobrom kursu, što potvrđuju i naši partneri iz NATO-a, iako ostaje još posla za obaviti", rekao je on.

Kaluđerović je ocijenio da se simulacija NATO odlučivanja na vrhu održava u pravom trenutku, u momentu od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

"Mi u Vladi Crne Gore pozdravljamo što ćete vi, mlade generacije koje će oblikovati budućnost, vježbati donošenje NATO-vih odluka ovdje u Crnoj Gori", rekao je on.

To će, kako je ocijenio, svima dati priliku da iskuse potencijalnu budućnost. „A ja nemam sumnje da sa ljudima kao što ste vi, koji dijele vrijednosti kolektivne bezbjednosti i međusobne podrške, to biti sigurnija budućnost za cijeli svijet“.

On je učesnike pozvao da i nakon skupa nastave aktivno da učestvuju u javnom dijalogu o NATO-u i njegovom značaju u svijetu današnjice.

"Pozivam vas da date svoj doprinos kroz studentske organizacije, javne skupove, nevladine organizacije, društvene mreže, putem akademskih i novinskih članaka i drugim sredstvima dijaloga koje vi smatrate relevantnim u procesu unapređenja razumijevanja ovog procesa u našem društvu i šire", rekao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, to je upravo ono što rade u Crnoj Gori.

"Kako je NATO jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Crne Gore, mi naročito u posljednjih oko dvije godine razgovaramo sa širokom lepezom javnosti o procesu NATO integracije o svim aspektima ove teme, jer smatramo da je za razumijevanje ovog procesa najvažniji otvoren dijalog", naveo je Kaluđerović.

Bonus video: