Dods: Novi sastav Evropskog parlamenta nastaviće da podržava Crnu Goru

1 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2014. 18:02h

Novi sastav Evropskog parlamenta nastaviće da podržava Crnu Goru u cilju stvaranja uslova za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i održavanja posvećenosti države za sprovođenje reformi, poručila je presjedavajuća Delegaciji EP za odnose sa Crnom Gorom, Aneliz Dods.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kopredsjedava IX sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) koji se danas i sjutra održava u Briselu.

Krivokapić se danas, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao sa Dods, koja je nova predsjedavajuća Delegaciji EP za odnose sa Crnom Gorom.

Na sastanku je konstatovano da će novi sastav evropskih poslanika u odboru dati novi vjetar u leđa crnogorskom procesu pregovora sa EU.

"Krivokapić je akcentovao da je dosadašnja praksa da evropski poslanici budu prijateljski kritičari najpravičniji i najkorisniji za proces pregovora izrazivši nadu da će se taj trend nastaviti i u novom sazivu POSP-a", kaže se u saopštenju.

Dods je, na otvaranju POSP-a, kazala da će novi sastav EP nastaviti sa pružanjem podrške Crnoj Gori.

"U cilju stvaranja uslova za pristupanje EU, te održavanja posvećenosti Crne Gore u pogledu sprovođenja potrebnih reformi posebno u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24".

"Krivokapić, kao kopredsjedavajući POSP-a, zahvalio je na saradnji dosadašnjem sastavu EP i izrazio očekivanje da će novi sastav djelovati u istom smjeru, te da će u duhu zajedničkog rada poslanici oba parlamenta nastaviti sa ulaganjem napora usmjerenih ka ostvarivanju zahtjeva koja su pred Crnom Goru na njenom putu ka EU", kaže se u saopštenju.

Uvodne napomene u pogledu trenutnog stanja pristupnih pregovora i odnosa između EU i Crne Gore u ime Vlade Crne Gore dao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracije Igor Lukšić.

On je istakao doprinos Crne Gore po pitanju realizacije prioriteta u okviru evropske agende, kroz izradu sveobuhvatnih akcionih planova, kao i nacionalnih ekonomskih programa, a sve u cilju iskorišćavanja momentuma za ulazak Crne Gore u EU.

Prisutnima su se obratili i Alberto Kutilo u ime italjanskog predsjedavanja Savjetu EU, odnosno Alesandra Kas Granhe u ime Evropske komisije kako bi dali svoje viđenje o aktuelnom stanju i dinamici odnosa EU i Crne Gore.

"Granhe je posebno naglasila da vladavinu prava treba posmatrati, ne samo kao obavezu iz poglavlja 23 i 24 već kao preduslov za privlačenje stanih direktnih investicija kojima je neophodan siguran pravni ambijent", saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

U izlaganjima je posebno naglašeno i nedavno usvajanje Strategije EU u okviru Jadransko-jonske inicijative koja u značajnoj mjeri doprinosi saradnji vlada zapadnog Balkana.

"Osim toga, zaključeno je da je potrebno obezbijediti mehanizme za sprovođenje adekvatnih reformi te osigurati njihovu održivost ne samo po pitanju vladavine prava već i u oblasti ekonomije i konkurentnosti, javne uprave i sistema javnih finansija", dodaje se u saopštenju.

Deveti sastanak POSP–a biće nastavljen sjutra, kada se očekuje usvajanje Deklaracije sa zajedničkim preporukama, kao i prisustvo poslanika na sastanku Odbora EP za vanjske poslove (AFET).

Galerija

Bonus video: