Lukšić: Iskrena saradnja između Skupštine i Vlade važna za reforme

Lukšić je istakao napredak koji je Crna Gora ostvarila u okviru novog pristupa u pregovorima i naglasio da je u skladu sa novim pristupom Crna Gora postavila vladavinu prava kao strateški prioritet
70 pregleda 3 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.12.2014. 16:52h

Profesionalna, posvećena i iskrena saradnja između Skupštine i Vlade Crne Gore u aktivnostima na procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) ostaje od ključne važnosti za unapređenje internih reformi, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Lukšić je danas u Briselu učestvovao na sastanku IX Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP).

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naglasio značaj dijaloga i međuinstitucionalne saradnje u procesu evropske integracije i istakao značajan doprinos Skupštine, naročito skupštinskog Odbora za evropsku integraciju u pogledu ispunjavanja prioriteta koji proizilaze iz evropske agende.

„Profesionalna, posvećena i, prije svega, iskrena saradnja između Skupštine i Vlade Crne Gore u aktivnostima na procesu pristupanja ostaje od ključne važnosti za unapređenje internih reformi neophodnih za dalji napredak integracionog procesa“, kazao je Lukšić.

On je istakao napredak koji je Crna Gora ostvarila u okviru novog pristupa u pregovorima i naglasio da je u skladu sa novim pristupom Crna Gora postavila vladavinu prava kao strateški prioritet, kao i da je uspješno okončala nominaciju nosilaca ključnih pravosudnih funkcija, kao i formiranje svih pravosudnih tijela i institucija u skladu sa zahtjevima koje postavljaju amandmani na Ustav.

„Takođe je dodao da se očekuje usvajanje više zakona do kraja godine iz oblasti borbe protiv korupcije, finansiranja političkih partija, lobiranja i konflikta interesa. Lukšić je naglasio značaj utvrđivanja adekvatne ekonomske politike i strukturnih reformi kao i značaj izrade Nacionalnog programa ekonomskih reformi, na čijoj pripremi Crna Gora intezivno radi“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Lukšića, Evropska komisija je u okviru Izvještaja o napretku prepoznala napore Crne Gore i obaveza obje strane je da očuvaju momentum procesa proširenja.

„Takođe je istakao da će Crna Gora nastaviti da ohrabruje države regiona u pravcu zajedničke akcije na projektno-orijentisanu saradnju“, dodaje se u saopštenju.

Lukšić će sjutra učestvovati na sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Bonus video: