Bukvić: Pokušavaju da ispiraju mozak građanima

“Nije istina da Crna Gora nije dobila poziv za NATO zbog globalnih razloga, kako tvrde NATO lobisti. Nije dobila poziv zbog male podrške građana”, naveo je Bukvić
96 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.12.2014. 11:57h

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO i dalje pokušava da ispira mozak građanima Crne Gore ubjeđujući ih u nešto što oni neće, ne libeći se da za to koristi ogromna sredstva poreskih obveznika, ocijenjeno je iz Pokreta za neutralnost.

Član Upravnog odbora te nevladine organizacije, Zoran Bukvić, kazao je da je na tom fonu bio i nedavni seminar „Evroatlantizam-sigurna luka“, koji su organizovali Komunikacioni tim i Univerziteta Donja Gorica.

“Na seminaru nije rečeno ništa novo, od onoga što se stalno ponavlja i što i ptice na grani znaju da nije tako”, naveo je Bukvić u reagovanju.

Prema njegovim riječima, na seminaru su prednjačili profesori iz Hrvatske koji su se utrkivali da veličaju NATO, jer su zbog toga i dovedeni i plaćeni.

Bukvić je kazao da je, s obzirom na to da se radi o profesorima koji se bave naukom, a ne politikom, i da seminaru prisustvuju studenti, bilo za očekivati, da se čuju obje strane priče o NATO, što je izostalo.

On je podsjetio da je na seminaru rečeno da je podrška članstvu Crne Gore u NATO (35 odsto) na nivou koji je bio u pojedinim državama prije njihovog prijema što, kako tvrdi Bukvić, nije tačno.

Bukvić je naglasio da jer podrška građana Crne Gore daleko manja od one koja je bila 2008. godine u Albaniji i Hrvatskoj, koje su 2009.godine ušle u NATO, navodeći da je podrška u Albaniji bila je oko 95, a u Hrvatskoj oko 65 odsto.

“Nije istina da Crna Gora nije dobila poziv za NATO zbog globalnih razloga, kako tvrde NATO lobisti. Nije dobila poziv zbog male podrške građana”, kazao je on.

Profesori su, kako je naveo, rekli da će u Crnoj Gori će „poteći med i mlijeko” ulaskom u NATO.

“Ali su zaboravili da navedu primjer Hrvatske, u kojoj je u 2010. godini, prema podacima Konferencije UN, o razvoju stiglo samo 583 miliona dolara stranih direktnih investicija, dok je Srbija istovremeno zabilježila 1,3 milijardi dolara”, rekao je Bukvić.

On je kazao da je u 2010. godini Hrvatska imala najmanje stranih ulaganja od 90-ih godina, i da je to, uz Grčku, jedina država čija ekonomija pada od 2009.godine, pa je izgubila gotovo 13 odsto BDP.

“Na seminaru nije rečeno da je za investicije potrebna ekonomska i politička stabilnost, a ne članstvo u NATO”.

Bukvić tvrdi da priče na seminaru o bezbjednosti Crne Gore, vojnoj neutralnosti, konsenzusu o odlučivanju u NATO savezu i mnogim drugim temama, ne stoje i nijesu tačne, navodeći da to najbolje pokazuje knjiga učesnika seminara, profesora Vlatka Cvrtile, ‘Hrvatska i NATO’, iz 2004. godine.

“Znajući koliko je NATO nedemokratski savez, Cvrtila je na seminaru rekao da je bolje biti na stolu, nego na meniju, vjerovatno da zaplaši građane Crne Gore koji su protiv NATO saveza. Neće Crna Gora biti na ničijem meniju i Crnoj Gori nije mjesto za stolom NATO država, da bi od njih dobijala mrvice”, poručio je Bukvić.

Prema njegovim riječima, u vezi vojne neutralnosti u miru i nepripadanja ni jednom vojnom savezu, na seminaru i u knjizi Cvrtile iznijeti su oprečni stavovi.

“On piše da većina evropskih država nije vojno ugrožena, pa ne postoje razlozi za ulazak u NATO. Postavlja se pitanje ko će vojno ugroziti Crnu Goru, ako je ona okružena državama članicama NATO i onima koje su u Programu partnerstvo za mir, koje baštine demokratiju i rješavanje svih problema mirnim putem”, naveo je Bukvić.

Bonus video: