Crna Gora protiv Rusije na zasijedanju UN

"Crna Gora se kao zemlja kandidat za članstvo u EU uskladila sa pozicijom EU”
115 komentar(a)
Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 06:36h

Crna Gora nije podržala Rezoluciju protiv glorifikacije nacizma i rasizma koju je Ujedinjenim nacijama (UN) podnijela Rusija, jer je nisu podržale zemlje članice Evropske unije, što je i bio povod takve odluke, saopšteno je “Vijestima” u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Generalna skupština UN je 21. novembra usvojila Rezoluciju koja poziva na borbu protiv nacizma, neonacizma i drugih praksi, koje doprinose potpaljivanju savremenih formi rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i povezanih oblika netolerancije.

"Crna Gora se kao zemlja kandidat za članstvo u EU uskladila sa pozicijom EU,” objašnjeno je “Vijestima” iz MVPEI.

Rezolucija je usvojena sa 115 glasova, dok su protiv nje bile tri države, među kojima SAD i Kanada.

Dokument Rusije je od zemalja iz regiona podržala samo Srbija, dok su ostale države bile uzdržane.

“Vijestima”je u resoru ministra Igora Lukšića objašnjeno da Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU ima obavezu usklađivanja stavova sa politikom njenih zemalja, što je bilo i u ovom slučaju.

“Glas Amerike” objavio je da je Rusija Rezoluciju koristila za domaću propagandu. U njoj je prikazala dvije ukrajinske grupe “Desni sektor” i “Ukrajinsku nacionalnu skupštinu - Ukrajinsku nacionalnu samoodbranu”(UNA-UNSO) kao neonacističke, prenio je taj medij.

Evropska unija je saopštila, kako se navodi, da su njene članice protivnici nacizma i rasizma, ali da je Rezolucija Rusije ograničavajuća za slobodu govora i okupljanja, kao i da ignoriše ostale rasističke i totalitarne ideologije.

Bonus video: