Opet na visokoj poziciji: Veljović prvi do Markovića

Veljovića je na tu poziciju imenovao premijer Milo Đukanović, a u Vijeću za nacionalnu bezbjednost i u Birou za operativnu koordinaciju biće prvi saradnik koordinatoru svih službi bezbjednosti Dušku Markoviću
66 komentar(a)
Veselin Veljović, Duško Marković, Foto: Gov.me
Veselin Veljović, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.11.2014. 19:55h

Bivši direktor Uprave policije i savjetnik za bezbjednost predsjednika Veselin Veljović imenovan je za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost obavještajno - bezbjednosnog sektora.

Veljovića je na tu poziciju imenovao premijer Milo Đukanović, a u Vijeću za nacionalnu bezbjednost i u Birou za operativnu koordinaciju biće prvi saradnik koordinatoru svih službi bezbjednosti Dušku Markoviću.

U septembru ove godine, a u skladu sa Zakonom o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora, na mjesto sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost u v.d. stanju bio je imenovan Žarko Šturanović.

Dva mjeseca kasnije došlo je do promjene, pa je Veljović iz drugog plana prešao na jednu od ključnih pozicija u Vijeću.

On će sa Markovićem, osim u Vijeću, učestvovati i na svim sjednicama Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi.

Na taj način Veljović će biti na izvoru svih informacija jer će kao sekretar, koji je dužan da se stara o izvršavanju zaključaka Vijeća, razmjenjivati sve obavještajno-bezbjednosne podatke službi. On bi sa te pozicije trebalo da kontroliše članove Biroa da izvršavaju zadatke, da se međusobno pomažu i razmjenjuju podatke, kako bi se postigli “mjerljiviji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Novoimenovani sekretar će, preko ovih Vladinih tijela, imati pristup i tajnim podacima UP, Agencije za nacionalnu bezbjednost, obavještajnog odjeljenja Ministarstva odbrane, Uprave carina, Poreske i Uprave za sprječavanje pranja novca...

Veljović će biti na izvoru svih informacija jer će kao sekretar, razmjenjivati sve obavještajno-bezbjednosne podatke službi

Nije poznato da li je premijer prilikom odluke o imenovanju Veljovića tražio pozitivno mišljenje ANB-a o tome da li on može imati pristup tajnim podacima, s obzirom da se protiv njega vode više krivičnih istraga - dijeljenje stanova UP, prodaja kampa “Zlatica”, poslovi sa firmom “PGS”...

Dugogodišnji šef policije smijenjen je krajem 2011. posle izbijanja afere “Listing”. Nakon njegovog odlaska u javnosti je označen kao rukovodilac policije za vrijeme čijeg mandata su se desila brojna neriješena ubistva, napadi i prijetnje novinarima, sumnjivi tenderi, podjele stanova, kredita, opstruiranje tužilačkih istraga, prodaja kampa Zlatica, šverc cigareta iz fabrike u Mojkovcu...

Veljović i Marković, koji su vjenčani kumovi, više puta su negirali da imaju veze sa fabrikom cigareta “Tara” u Mojkovcu.

Dok je bio direktor policije Crna Gora se inertno odnosila prema regionalnoj operaciji “Balkanski ratnik” i hapšenju Darka Šarića i grupe. Isti odnos policija je za vrijeme Veljovićeve ere imala i prema Rožajcu Safetu Kaliću... U oktobru 2013. godine izbila je afera oko kampa “Zlatica”, u kojoj je Veljović bio ključni akter.

Bruku u kampu otkrile su “Vijesti”, a utvrđeno je da je Veljović u sjedištu elitnih jedinica uoči lokalnih izbora u rodnom Mojkovcu, okupio policajce kojima je davao instrukcije oko “agitovanja za DPS”... Veljović je tada tvrdio da je policajcima, rodom iz Mojkovca, držao NATO kurs, ali mimo znanja ministra Raška Konjevića i direktora policije.

Medojević: Đukanović se okružuje najodanijim vojnicima

Poslanik DF-a Nebojša Medojević smatra da povratak Veljovića u najvažnije državno tijelo za nadzor nad službama bezbjednosti pokazuje da je “panika zavladala na dvoru i da se diktator okružuje najodanijim vojnicima”.

“Eksplozija narodnog nezadovoljstva i čvrsto opredjeljenje PzP-a i Nove da se protestima izbore za slobodu i demokratiju u Crnoj Gori, su debelo zabrinule Đukanovića i on pokušava da se okruži odanim vojnicima. Ovo imenovanje je i veoma neprijatna poruka ekipi iz 'Granda' da 'mojkovački klan' ima veći uticaj na Đukanovića od njih i da se mogu očekivati novi konflikti na ovoj političko-bezbjednosno-švercerskoj liniji”, naveo je Medojević.

On kaže da je za PzP imenovanje Veljovića na poziciju sekretara Vijeća “logičan nastavak kadrovskih rješenja”...

“Ovo samo dokazuje našu ocjenu da je aktuelni režim nesposoban da sprovede bilo kakve reforme u institucijama zaduženim za vladavinu prava, jer svaka prava reforma dovela bi do sloma DPS-a i političkih promjena”, kazao je Medojević.

Miljanić: Ovo je prvorazredni skandal bez presedana

Postavljanje savjetnika za bezbjednost predsjednika i bivšeg direktora UP na poziciju sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost možemo smatrati za prvorazredni skandal bez presedana”, ocijenio je poslanik DF-a Zoran Miljanić.

To, kako je naveo, pokazuje da u Vladi ne postoji političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Čovjeka iza koga su kao rezultat njegovog rada ostali brojni slučajevi nerasvijetljenih ubistava, napada na novinare i imovinu medija, brojne korupcionaške afere i ogromni broj nerasvijetljenih krivičnih djela. Njega su za tu poziciju mogle preporučiti isključivo lične veze sa šefom biroa - Duškom Markovićem i predan partijski rad, što smo imali prilike da vidimo prije lokalnih izbora u Mojkovcu”, naveo je Miljanić.

On smatra da je imenovanje Veljovića potvrda za usporavanje, ako ne i zaustavljanje svakog napretka u odnosu na poglavlja 23 i 24.

Bonus video: