Tanilir: Besmislice da Turska promoviše neootomanizam na Balkanu

"Želimo da podržimo mir i stabilnost u regionu. Želimo da podstaknemo međusobnu saradnju, solidarnost, investicije, trgovinu i kulturnu razmjenu"
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2014. 14:30h

Kompanije iz Turske koje posluju u Crnoj Gori su veoma zadovoljne poslovanjem i nijedna od njih ne namjerava da napusti zemlju, kazao je ambasador Turske u Podgorici, Mehmed Nijazi Tanilir.

On je u intervjuu za TV Atlas kazao i da su besmisleni pojedini navodi da Turska promoviše neootomanizam na Balkanu.

Tanilir navodi da je dosta turskih kompanija i investitora zainteresovano za dolazak u Crnu Goru kako bi provjerili klimu za trgovinu ili ulaganje. S druge strane, Tanilir odbacuje pojedine navode da Turska upravo povećanjem investicija i jačanjem kulturnog uticaja, želi da ostvari političke interese na Balkanu.

"Takvi analitičari zaboravljaju da je Turska balkanska zemlja. Turska je dio Balkana. Geografski, istorijski i kulturološki. Istorijski, Turska je bila, jeste i biće ovdje. Dio smo ove kulture i istorije. Što pokušavamo da uradimo? Želimo da podržimo mir i stabilnost u regionu. Želimo da podstaknemo međusobnu saradnju, solidarnost, investicije, trgovinu i kulturnu razmjenu. To je dobro za sve strane, ne samo za Tursku. Dobro je za Crnu Goru i sve ostale zemlje. Trebamo jedni drugima na ravopravnim osnovama", naveo je Tanilir.

Tanilir je govorio i o proizvodnji serija od kojih Turska godišnje zaradi preko 130 miliona dolara. Serije su, kaže on, samo jedan segment kulturološke priče koja se spontano razvija.

Bonus video: