Krivokapić: Forum žena SDP-a primjer za sve

ivokapić je podsjetio na značaj činjenice da je jedina žena gradonačelnik u Crnoj Gori članica SDP-a, odnosno predsjednica Opštine Kolašin, Željka Vuksanović
56 pregleda 2 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2014. 14:01h

Forum žena Socijaldemokratske partije (SDP) uvijek je bio podrška i jedna od temeljnih struktura te partije, ali i primjer za ulogu i organizovanje žena u ostalim strankama u Crnoj Gori, poručio je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

On je na današnjoj, petoj izbornoj konvenciji Foruma žena SDP-a i obilježavanju 17 godina postojanja te partijske strukture, poručio da su žene i Forum žena, kao prva takva organizacija u okviru neke partije u Crnoj Gori, uvijek bile podrška SDP-u.

Krivokapić je podsjetio na značaj činjenice da je jedina žena gradonačelnik u Crnoj Gori članica SDP-a, odnosno predsjednica Opštine Kolašin, Željka Vuksanović.

„SDP nikad nije bila jača u izbornom procesu“, poručio je Krivokapić.

On je dodao da je od toga još važnije to što ta partija stalno, kako je naveo, jača.

Krivokapić je rekao da je Forum žena uvijek bio temeljna struktura i podrška SDP-u, objašnjavajući da su kroz njegovo osnivanje dali primjer svima.

„Pokazali smo da umijemo da budemo primjer i kada smo formirali Forum žena i kada je on narastao i postao primjer za postupanje drugih. Mi svako dobro stvaramo da bismo ga dijelili sa drugima“, rekao je on.

Krivokapić je kazao da su žene istrajnije, poručujući im da tako nastave da djeluju. „Mi sa druge strane pola samo možda izgledamo snažnije i moćnije, ali vi ste istrajnije, u to sam siguran, pa vas molim da sa tim nastavite“.

On je poručio da je siguran da će Forum žena SDP-a i dalje biti primjer za sve ženske organizacije u Crnoj Gori.

„Pred nama je još mnogo puta, a želja nam je da taj put učinimo lakšim za sve građane Crne Gore, da bude više pravde, a poslije toga može biti i sve ostalo. Dok je svijeta i vijeka pravda je temelj države. Bez toga nema ni razvoja, ni sigurnosti, ni stabilnosti Crne Gore“, poručio je Krivokapić.

On je podsjetio i na značaj današnjeg datuma za istoriju ovih prostora kao i za samu Crnu Goru, jer je na taj dan „naša Jelena Nikolina postala Jelena Savojska, i nije mala stvar iz male Crne Gore dobiti veliku italijansku kraljicu“, a, kako je kazao, suština Crne Gore je bila žena, ne u radnom, ne u emotivnom, nego i u ratnom smislu.

„Uslov svih pobjeda je bila je žena“, rekao je on.

Prema riječima Krivokapića, danas niko ne smije biti protiv Crne Gore.

„Da li su za tu Crnu Goru nije više bitno, bitno je da više ne mogu da budu protiv nje, a vrijeme će donijeti da svi budu za nju“, rekao je on.

Predsjednica Foruma žena SDP-a, Mirela Radić Ljubisavljević, podsjetila je da je ta organizacija prva tog tipa u Crnoj Gori.

„Cilj Foruma žena je podsticanje ženskog političkog aktivizma i ostvarivanje i zaštita prava žena kao nedjeljivog i integralnog dijela ljudskih prava“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori postoji napredak u ostvarivanju prava žena i njihovom aktivizmu, ali još mnogo posla ostaje, „žene u Crnoj Gori su daleko od pariteta“.

Radić Ljubisavljević je podsjetila da u crnogorskom parlamentu ima 11 odsto žena, ali se, kako je navela, stalno osjeća napredak, pa i kroz zakonsku obavezu da 30 odsto na partijskim listama čine žene, pri čemu je svaka četvrta žena.

„Ostaje nam da se izborimo da se stvarno i izabere 30 odsto žena“, poručila je Radić Ljubisavljević. Ona je kazala da je važno imati posebnu žensku organizaciju u okviru partije koja je autonomna u svom radu, značajno je za unapređenje rodne ravnopravnosti, prije svega na unutrašnjem nivou, pa i dalje.

„Rodna ravnopravnost predstavlja uslov za ulazak u društvo modernih i razvijenih demokratija“, poručila je Radić Ljubisavljević.

Bonus video: