Policija čuve sudove do jula

173 pregleda 4 komentar(a)
Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2014. 20:28h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević odložio je za šest mjeseci povlačenje policijskog obezbjeđenja iz sudova i tužilaštava, nakon što je Sudski savjet odbio predlog Ministarstva pravde da taj posao preuzmu agencije za obezbjeđenje.

Konjević i Duško Marković usaglasili su se juče da policija ostane u pravosudinim institucijama do 1. jula umjesto do 1. januara, kao što je ranije odlučeno, saznaju “Vijesti”.

Vlada je juče usvojila Izmjene zakona o MUP-u, prema kome policija više neće obezbjeđivati sudove i tužilaštva. U MUP-u se pozivaju na Zakon o sudovima koji te poslove propisuje sudskoj policiji, kao i na praksu zemalja o regionu.

Prema informacijama “Vijesti”, Marković je prije mjesec dana obavijestio Sudski i Tužilački savjet da je Vlada u aprilu zadužila njegov resor da stvori uslove da od januara 2015. pravosuđe preuzme poslove obezbjeđenja svojih objekata. On se pozvao na Zakon o sudovima, kao i na zaključak Vlade od 10. aprila u kome MUP kao jedno od rješenja predlaže agencije za obezbjeđenje. “Ministarstvo predlaže da Sudski i Tužilački savjet poslove obezbjeđenja povjeri privrednim društvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima registrovanim za djelatnosti obezbjeđenja, putem raspisivanja javnog tendera,” navodi se u Markovićevom dopisu.

Sudski savjet je, međutim, na sjednici 12.novembra utvrdio da to ne dolazi u obzir “jer nijesu stvoreni adekvatni uslovi, kao i da bi primjena istog ugrozila nezavisno i samostalno funkcionisanje sudskog sistema i predstavljala vitalan problem, kako bezbjednosni tako i finansijski”. Oni su ministra podsjetili na mogućnost formiranja sudske policije. Tužilački savjet još nije imao sjednicu sa ovim dnevnim redom, ali je “Vijestima” nezvanično saopšteno da oni imaju isti stav kao i sudije. Iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koju je MUP ranije obavjestio o povlačenju policije “Vijestima” je saopšteno da Vrhovni sud ne podržava ideju da agencije za obezbjedjenje preuzmu poslove čuvanja sudskih zgrada i reda u njima.

Ne daju policajce u portire, jer su potrebni na ulicama

Sudski savjet nije raspisao tender za obezbjeđenje sudova, niti namjerava, saopšteno je “Vijestima”. Njegovi članovi smatraju da je neprimjereno dovoditi privatna obezbjeđenja u sudove, jer postoje mogućnosti iznošenja povjerljivih podataka, upliva kriminalnih struktura i pogoršanja bezbjednosti sudija koji su česta meta nezadovoljnih stranaka u postupku.

Posebna bojazan je za više sudove, gdje se sudi za teška ubistva i organizovani kriminal, smatra Sudski savjet. U MUP-u, međutim, tvrde da bi se u slučajevima “krupnog kriminala” ustupila policijska podrška.

“Nećemo policajce pretvarati u portire kad su potrebni na ulicama,” rečeno je “Vijestima” u MUP-u. Oni navode primjer Slovenije i BIH, gdje je uvedena sudska policija.

Bonus video: