Mladi Liberalne partije za legalizaciju prostitucije

Predstavnici NVO Mladih Sutomora mišljenja su da bi uvođenje prostitucije u legalne tokove doprinijelo i snažnijem očuvanju porodice i porodičnih vrijednosti, jer bi se povećanjem vidiljivosti ovog problema smanjila prometnost korištenja takvih usluga
65 pregleda 22 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2014. 14:02h

Mladi Liberalne Partije Bara i NVO Mladi Sutomora zalagaće se za legalizaciju prostitucije u Crnoj Gori, zaključaj je debate koja je organizovana na temu „Legalizacija prostitucije, pozitivni i negativni efekti“.

Debata je organizovana povodom obilježavanja međunarodne neđelje borbe protiv HIV-a i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predstavnici ove dvije organizacije složili su se da bi osobe koje se bave seksualnim radom trebale biti zakonski zaštićene od nasilja i diskriminacije.

Važan aspekt toga jeste obavezna zdravstvena zaštita koja bi se propisala osobama koje se bave seksualnim radom, odnosno obavezno testiranje na polno-prenosive bolesti i upotreba prezervativa.

“Posebna je važnost ovoga ako znamo da istraživanja nadležnih medicinskih institucija i NVO sektora pokazuju da se najveći dio tih osoba nikada nije testirao na HIV ili druge bolesti a vrlo često su prinuđene na pružanje usluga bez upotrebe prezervativa”, navodi se u saopštenju Liberalne partije.

Predstavnici NVO Mladih Sutomora mišljenja su da bi uvođenje prostitucije u legalne tokove doprinijelo i snažnijem očuvanju porodice i porodičnih vrijednosti, jer bi se povećanjem vidiljivosti ovog problema smanjila prometnost korištenja takvih usluga.

Učesnici debate su se složili i da je važno smanjenje kriminalnih aktivnosti i finansiranje kriminalnih radnji koji su povezani sa prostitucijom.

“Legalizacijom će se takve finansije preusmjeriti u državne tokove, oporezivanje i s druge strane socijalnu i zdravstvenu zaštiti lica koje se bave tim poslom”, navodi se u saopštenju.

Mladi Liberali i Mladi Sutomora usaglasili su da je neophodno pokrenuti širu društvenu debatu na ovu temu u cilju doprinosa što kvalitetnijem zakonskom rješenju koje mora regulisati oblast prostitucije odnosno seksualnog rada.

Bonus video: