Pozitivna Tivat: Ne preseljavati Egipćane iz naselja Sedmi jul na deponiju Lovanja

96 pregleda 2 komentar(a)
smeće, Foto: Shutterstock
smeće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2014. 12:40h

Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore Tivat zahtjeva od nadležnih da konačno krene sa rješavanjem problema stanovanja egipćanskih porodica, ali ne način što će ih iz naselja "Sedmi jul" zbog početka gradnje autobuske stanice, u kojem trenutno žive u trošnim i neuslovnim barakama, preseliti na Lovanju- deponiju otpada.

"Treba da budemo svjesni da niti jedan građanin ne zaslužuje da živi u uslovima kakvi su u naselju "Sedmi jul" i na deponiji "Lovanja", na kojoj se,podsjećamo, odlaže otpad iz Kotora i Tivta. Od ukupno trideset egipćanskih porodica sa pet i više članova radi samo njih sedamnaest u Komunalnom preduzeću. Neki od zaposlenih rade preko petnaest godina bez regulisanog radnog staža, a mnogi nemaju državljanstvo iako su rođeni u Crnoj Gori. U posljednja dva mjeseca zbog loših i teških uslova života šest porodica se iselilo u Njemačku", istakla je Ljiljana Mitrović, predsjednica Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Tivat.

Ona je dodala da se stiče utisak da gradska uprava u nedostatku političke volje, zaostaje u razvoju institucionalnih kapaciteta kako bi odgovorila najosnovnijim zahtjevima i potrebama porodica egipćana i roma, koji žive u uslovima nedostojnim čovjeka.

"Stoga, zahtjevamo od lokalnih vlasti da u saradnji sa resornim ministarstvom konačno počnu da primjenjuju brojne projekte kako bi počeli stvarno a ne samo deklarativno da se zalažu za prava i inkluziju najosjetljivijih grupa. U tom pravcu treba postići kontinuitet i intezivno raditi na implementaciji osnovnih ljudskih prava i trajnog rješavnja problema Egipćana i Roma, a ne samo u periodima izbornih kampanja", kazala je Mitrović.

Bonus video: