Francuska će nastaviti sa ekspertskom podrškom Crnoj Gori

Pejović je istakao zadovoljstvo angažovanjem stalnog francuskog savjetnika u realizaciji mjera iz akcionog plana za 24. poglavlje, saradnjom u oblastima jačanja administrativnih kapaciteta, pravde, poljoprivrede, i drugim oblastima gdje se sarađuje tviningom i tajeks programom
69 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Arlem Dezir, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Arlem Dezir, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.11.2014. 10:22h

Francuska će nastaviti da, intenziviranjem bilateralne saradnje i nastavkom ekspertske podrške u konkretnim oblastima, doprinosi napredovanju Crne Gore u evropskim ciljevima, saopšteno je tokom posjete glavnog pregovarača Aleksandra Andrije Pejovića.

Iz Ministarstva vanjskih poslove i evropskih integracija saopšteno je da je Pejović boravio u radnoj posjeti Francuskoj gdje je imao više sastanaka s predstavnicima Vlade zaduženim za koordinaciju evropskih poslova.

Pejović je, kako se navodi, prenio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti evropske integracije i podrškom francuskih eksperata za konkretne oblasti pregovora.

On je istakao zadovoljstvo angažovanjem stalnog francuskog savjetnika u realizaciji mjera iz akcionog plana za 24. poglavlje, saradnjom u oblastima jačanja administrativnih kapaciteta, pravde, poljoprivrede, i drugim oblastima gdje se sarađuje tviningom i tajeks programom.

Pejović je prenio je odlučnost crnogorske strane za uspješan nastavak reformi u ovim poglavljima i istakao da intenzivno radi na dostizanju standarda u drugim pregovaračkim poglavljima i da spremno očekuju otvaranje pregovora u ostalim oblastima.

On je naglasio da je Crna Gora svjesna odgovornosti kada je riječ o novom pristupu pregovorima i da vjeruje da će iskustvo Crne Gore u poglavljima 23 i 24 biti dobar primjer zemljama regiona na putu evropske integracije.

"Crna Gora želi da svojim primjerom ohrabri ostale zemlje Zapadnog Balkana da intenziviraju reformske aktivnosti, ne samo zbog ubrzanja procesa pristupanja EU, nego u cilju postizanja dugoročne stabilnosti i prosperiteta regiona", rekao je Pejović.

Sagovornici Pejovića su ukazali na značaj novog pristupa u pregovorima koji ostavlja državi kandidatu dovoljno vremena da odgovori obavezama u najzahtjevnijim poglavljima kakva su 23 i 24.

Ocijenili su da je dosadašnji rad crnogorskih institucija dao vidljive rezultate i opravdao povjerenje evropskih partnera i prenijeli očekivanje da Crna Gora istim dinamikom i odlučnošću nastavi sa sprovođenjem obaveza.

Francuska je posebno pohvalila konstruktivnu ulogu i doprinos Crne Gore unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a time i ukupnoj stabilnosti regiona.

"Razmijenjena su mišljenja o konkretnim potrebama Crne Gore u pregovaračkom procesu i prenijeta spremnost za intenziviranjem saradnje među partnerskim institucijama i daljim prenosom francuske ekspertize u konkretnim oblastima pregovora", kaže se u saopštenju.

Pejović je razgovarao sa državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Arlemom Dezirom, savjetnikom u kabinetu Predsjednika Olanda za Rusiju, Balkan, ZND, SAD i vanjsku politiku Evropske unije Fabijenom Penonom.

Pejović je razgovarao i sa zamjenikom generalnog sekretara za evropske poslove i savjetnikom premijera za evropske poslove Orelijom Lapidis, direktorom Direkcije za Evropsku uniju u MVP Francuske Pjerom Levijem i direktorom za Kontinentalnu Evropu u MVP Francuske Erikom Furnijeom i diplomatskim savjetnikom ministra poljoprivrede Žan Kristofom Rubenom.

Bonus video: