Tahirović: Crna Gora nema mnogo alternativa, najbolje rješenje je članstvo u NATO

Tahirović je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je jedno od ključnih pitanja svake države prilikom izbora načina osiguranja nacionalne bezbjednosti kako će, sa kime i u kojem obliku, u savremenim uslovima osigurati svoju bezbjednost
95 pregleda 5 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2014. 16:59h

Vojna neutralnost u savremenim uslovima vrlo je skup i neodrživ izbor za male države kao što je Crna Gora, ocijenio je načelnik Službe za odnose s javnošću i protokol u Ministarstvu odbrane, Mehmedin Tahirović.

On je danas, na seminaru o NATO integracijama: Crnogorski put u NATO - doprinos nacionalnoj bezbjednosti, održao predavanje "Bezbjednosni izbor Crne Gore: neutralnost ili članstvo u evroatlantskim strukturama?".

Tahirović je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je jedno od ključnih pitanja svake države prilikom izbora načina osiguranja nacionalne bezbjednosti kako će, sa kime i u kojem obliku, u savremenim uslovima osigurati svoju bezbjednost.

"Imajući u vidu okruženje Crne Gore, iskustva iz prošlosti, kao i savremene izazove i prijetnje sa kojima se države danas suočavaju, Crna Gora nema mnogo alternativa i za nju je najbolje rješenje članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti kakav je NATO", rekao je Tahirović u Baru.

Dekan Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica, Dragan Vukčević, poručio je da je evropski put Crne Gore, koji nije jednostavan, kratak, ni lak, najbolji put koji stoji pred državom, navodeći da su dio tog puta i evroatlantske integracije.

Na panelu “Crna Gora i evroatlantske integracije prije i poslije NATO Samita u Velsu” govorili su generalna direktorka za NATO i politiku bezbjednosti u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Dragana Radulović, šef političkog i ekonomskog sektora u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Erik Holmgren i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

"Učesnici panela su se osvrnuli i na pitanja koja su bila aktuelizovana na Samitu u Velsu i dali svoju ocjenu onih njegovih zaključaka, koji se odnose na Crnu Goru", kaže se u saopštenju.

Učesnici panela su ocijenili da pozitivni rezultati samita jasno prepoznaju dosadašnji napredak Crne Gore, navodeći da država treba da bude zadovoljna tim zaključcima, kojima je potvrđena privrženost Alijanse politici proširenja i politici otvorenih vrata, kao i privrženost ukupnoj stabilnosti zapadnog Balkana.

"U tom kontekstu, ocijenjeno je da je intenziviranim i fokusiranim dijalogom napravljen pozitivan presedan i mogućnost da Crna Gora dobije poziv između dva samita", navodi se u saopštenju.

Učesnici Panela su, kako se dodaje, ocijenili da pitanje odnosa NATO i Rusije ne treba posmatrati kroz crno – bijelu prizmu, jer, kako su kazali, NATO i Rusija aktivno sarađuju po mnogim osnovama.

"U raspravi je bilo riječi i o rezultatima koje je Crna Gora postigla od Akcionog plana za članstvo 2009. godine i izazovima koji je očekuju na daljem putu do članstva u NATO, uz saglasnost da je ostvaren impresivan napredak, posebno ako imamo u vidu da je od obnavljanja nezavisnosti prošlo samo osam godina, i ako uzmemo u obzir sva dešavanja nakon raspada bivše Jugoslavije", kazali su iz Vlade.

Predsjednik Opštine Bar, Zoran Srzentić, rekao je da je sigurnost u vremenima koja znaju često biti izazovna i nemirna naučila ljude sa prostora tog grada da je različitost pretvorena u bogatstvo.

"Srzentić je istakao da je potrebno imati siguran okvir stabilnosti, jer nije dovoljno samo željeti i činiti na lokalnom nivou, te da je ulazak u NATO najvažnije pitanje u ovom trenutku. On je istakao da priča o crnogorskoj državnosti i suverenosti nije završena dok god ne uđemo u NATO", naveli su iz Vlade.

Bonus video: