Abazović: Autoput može da koči ulazak u EU

Iz Brisela je poručeno da svi kandidati za članstvo moraju predstaviti plan konsolidacija javnih finansija
57 pregleda 31 komentar(a)
Dritan Abazović (Novina)
Dritan Abazović (Novina)
Ažurirano: 26.11.2014. 16:10h

Izgradnja autoputa kakvu je predvidjela Vlada mogla bi ugroziti članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji kao najvažniji spoljno-politički prioritet, ocijenio je nezavisni poslanik Dritan Abazović.

On je za "Vijesti" kazao da Crna Gora mora biti svjesna činjenice da nova politika proširenja koju sprovodi Evropska komisija podrazumijeva jasne i složenije kriterijume.

To znači, smatra on, da Brisel ne želi članice koje imaju problema sa javnim finasijama.

"Iz Brisela je jasno naglašeno da početkom naredne godine sve zemlje kandidati moraju predstaviti jasan plan konsolidacija javnih finansija kako bi proces učlanjenja nastavili nesmetano. Ako bi se služili analizom Svjetske banke koja predviđa da Crna Gora, uzimajući središnju stopu rasta može povećavati svoj BDP do 2021. godine za 2,5% na godišnjem nivou, relativno prostom računicom možemo konstatovati da bi do završetka gradnje djela autoputa naša zaduženost mogla biti približno 100 odsto GDP-a", rekao je Abazović.

On smatra da je pored vladavine prava, kao najveće boljke zemalja zapadnog Balkana, poseban akcenat stavljen na ekonomsko upravljanje, uz konstataciju da nijedna zemlja sa ovih prostora u ovom trenutku nema održivu tržišnu ekonomiju.

"Sa ovakvim projektom, koji predstavlja veliki rizik, Crna Gora ozbiljno stavlja upitnik na evropski integracioni proces", kazao je bivši predstavnik Pozitivne.

Podsjećajući da u EU ima država čija je zaduženost znatno iznad 100 odsto BDP-a, on je pojasnio da Crna Gora kao kandidat treba da učini sve kako bi dug ostao u skladu sa Mastrihškim kriterijumima koji preporučuju zaduženost do 60 odsto u odnosu na BDP.

"Ovakav projekat definitvno može ugroziti naš evropski put", tvrdi on.

Bonus video: