Mogu tražiti anketni odbor za "Kovertu"

Ukoliko opozicioni predlog zaključaka ne dobije podršku većine poslanika na vanrednoj sjednici 21. februara, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti“ opozicija bi mogla razmotriti mogućnost da zatraži formiranje anketnog odbora.
3822 pregleda 0 komentar(a)
Anketni odbor za Telekom: Bivši poslanik DPS Zoran Jelić i Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Anketni odbor za Telekom: Bivši poslanik DPS Zoran Jelić i Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević

Opozicija ima mogućnost da zatraži formiranje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica vezanih za aferu “Koverta“, ukoliko Skupština ne usvoji njihove zahtjeve da nadležni istraže aferu i obavijeste javnost o rezultatima istrage.

Opozicioni poslanici su, na predlog Socijaldemokratske partije (SDP), tražili da nadležni ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio odbjegli biznismen Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste parlament. Knežević je, između ostalog, izjavio da je decenijama bio jedan od finansijera Demokratske partije socijalista, (DPS) iako se njegovo ime ne nalazi na spisku donatora u finansijskim izvještajima vladajuće partije.

U predlogu zaključaka opozicije se, između ostalog, zahtijeva od Tužilaštva da nastavi sa istragom i upozorava da su dešavanja oko afere “Koverta” dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces i pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore.

Ukoliko opozicioni predlog zaključaka ne dobije podršku većine poslanika na vanrednoj sjednici 21. februara, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti“ opozicija bi mogla razmotriti mogućnost da zatraži formiranje anketnog odbora.

“Anketni odbor postoji kao poslovnička mogućnost, ali o tome je još rano govoriti. Trenutno imamo predlog kojim se traži istraga afere i očekujemo da nas predstavnici vlasti u tome podrže. Prije svega zbog kontrolne uloge koju parlament mora imati“, kazao je sagovornik “Vijesti“.

Eventualno formiranje anketnog odbora opozicija bi mogla tražiti tek u martu kada počinje redovno proljećno zasjedanje parlamenta. Poslovnikom je predviđeno da predlog za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje anketnog odbora može podnijeti najmanje 27 poslanika. Pojašnjava se i da predlog mora imati temu, svrhu i cilj parlamentarne istrage, kao i sastav odbora i rok za kraj istrage. Poslovnikom je predviđeno i da predsjednik anketnog odbora bude iz opozicije.

“O predlogu predsjednik Skupštine odmah obavještava ministra pravde i od njega traži informaciju da li se povodom tih pitanja vodi sudski postupak. Ako ministar pravde to potvrdi, predsjednik Skupštine odlučivanje o predlogu odlaže do pravosnažnog okončanja sudskog postupka. U slučaju da sudski postupak započne nakon obrazovanja anketnog odbora, on prestaje sa radom do pravosnažnog okončanja sudskog postupka“, navodi se u poslovniku.

Afera “Koverta” izbila je nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi kako odbjegli biznismen Duško Knežević u svojoj kući daje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepovićukoverat, uz objašnjenje da je u njemu 97.500 eura. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je Stijepovića osumnjičilo za pranje novca putem pomaganja, dok je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je DPS prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata jer je primio nezakonitu donaciju od 47.500 eura. Đukanović je kazao da je DPS već platio prekršajnu kaznu koju je propisala Agencija i poručio da njegova partija ne može biti neodgovornija od drugih i da oni postavljaju standarde.

Uglavnom usvajali tehničke izvještaje

Skupština je zbog brojnih afera formirala anketne odbore, ali oni uglavnom nijesu davali konkretne rezultate. Prvi anketni odbor formiran je 2001. godine kada su poslanici ispitivali navode o aferi “Nacional”, a na čelu tog parlamentarnog tijela bio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vuksan Simonović. Anketni odbor, koji je vodio poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović, formiran je 2013. giodine i povodom afere “Snimak“, ali je to skupštinsko tijelo usvojilo tehnički izvještaj nakon što nijedan od tri ponuđena predloga zaključaka nije dobio potrebnu većinu. Skupština je godinu ranije formirala i anketni odbor koji je trebalo da utvrdi da li je u privatizaciji Telekoma bilo korupcije, a čelu odbora bio je predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić. Zbog odbijanja članova iz vlasti da podrže zaključke, Odbor je i u tom slučaju usvojio tehnički izvještaj.

Bonus video: