Zastava Velike Albanije osvanula i u Malesiji

"Zastava koja se vijorila iznad stadona u Beogradu, stigla je i u Malesiju. Barjak na kojem je iscrtana mapa sa albanskim teritorijama, poslije Kosova i Albanije istaknut je i u Malesiji", navodi portal
162 pregleda 562 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2014. 19:29h

Zastava sa mapom Velike Albanije istaknuta je juče pored puta Podgorica-Skadar, u blizini graničnog prelaza Božaj.

Kako je objavio portal malsia.org zastava je istaknuta na zidu izletišta Vitoja, na kojem se u avgustu tradicionalno okuplja albansko pleme Hoti.

Crna zastava sa mapom Velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", prvi put je pronešena dronom iznad stadiona u Beogradu na utakmici između Srbije i Albanije. Utakmica je zbog toga prekinua nakon tuče albanskih reprezentativaca sa navijačima i pripadnicima obezbijeđenja.

"Zastava koja se vijorila iznad stadona u Beogradu, stigla je i u Malesiju. Barjak na kojem je iscrtana mapa sa albanskim teritorijama, poslije Kosova i Albanije istaknut je i u Malesiji", navodi portal.

Ismailj Ćemalji jedan je od autora Deklaracije o nezavisnosti Albanije proklamovane 28. novembra 1912. godine u Valoni. Po proglašenju nezavisnosti, Ćemalji se sa balkona skupštine obratio narodu i razvio crvenu nacionalnu zastavu sa crnim dvoglavim orlom.

Boljetini je bio Ćemaljijev najbliži saradnik, poznat kao vođa albanskih ustanika tokom Blakanskih ratova i Prvog svjetskog rata, u borbama protiv Srbije i Crne Gore, a zatim i protiv Austrougarske. Ubijen je u Podgorici u januaru 1916. od strane crnogorskih vojnih vlasti, pod optužbom da je u dosluhu sa Austrijancima.

Galerija

Bonus video: