Službena auta mogu u kampanju

Ostala otvorena mogućnost da osumnjičeni za korupciju i organizovani kriminal finansiraju kampanju
2 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2014. 15:42h

Štićene ličnosti moći će da koriste službena vozila tokom izborne kampanje, iako je to strogo zabranjeno ostalim državnim funkcionerima, predviđeno je predlogom zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Predlogom zakona, o kojem će poslanici raspravljati narednih dana, predviđene su kazne od 5.000 do 20.000 eura. Osim predsjednika, premijera i šefa parlamenta, štićene ličnosti su i šefovi ANB i policije.

Prijedlog zakona uradila skupštinska Radna grupa, u skladu sa preporukama GRECO, a sankcionisana je većina normi koje sprečavaju zloupotrebe državnih resursa, a na koje su ukazivali opozicija i civilni sektor. I pored zahtjeva opozicije, predlogom zakona otvorena je mogućnost da osumnjičeni za korupciju i organizovani kriminal u kampanji doniraju partije i pojedince, jer zakon to zabranjuje samo pravosnažno osuđenima. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Pozitivna Crna Gora su predlagali da se donacije zabrane i osumnjičenima, ali su to iz vladajuće koalicije odbili navodeći da se time krši načelo nevinosti.

Predlog zakona tokom kampanje zabranjuje zapošljavanja na određeno vrijeme, prekoračenje iznosa donacija, otpisivanje dugova za javne usluge, a prekršajna kazna od 5.000 do 20.000 eura propisana je medijima ili agencijama koje “pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje”, a ne dostave Agenciji za antikorupciju cjenovnik.

Kazne su predviđene i za donatore protiv kojih je pokrenut postupak prinudne naplate poreza. Kako se navodi u zakonu, kažnjena će biti i pravna lica, preduzeća ili državni organ koji tokom kampanje i mjesec dana nakon izbora otpišu dugove građanima, uključujući račune za struju, vodu i ostale javne usluge. Najviše kazne propisane su za partije koje iz privatnih donacija obezbijede više novca no što im to pripada iz budžeta.

Kazne od 10 do 20 hiljada eura slijede i onima koji do januara nemaju odluku o visini članarine ili probiju propisanu granicu za troškove kampanje, kao i partijama koje vrše pritisak na firme i državne organe prilikom prikupljanja priloga ili ne dostave dokumenta DRI ili Agenciji za antikorupciju.

Bez donacija iz kazina i kladionica

Zakonom je zabranjeno i primanje donacija privrednih društava ili pravnih lica iz inostranstva, kao i lica sa stranim državljanstvom. “Zabranjeno je primanje materijalne pomoći i nenovčanih priloga od anonimnih darodavaca, javnih ustanova, pravnih lica i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću”, navodi se u zakonu, za šta su predviđene kazne do 20.000 eura.

Bonus video: