Marfi: Crna Gora bila spremna za poziv u Velsu

86 pregleda 3 komentar(a)
Kristofer Marfi, Foto: Savo Prelević
Kristofer Marfi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.11.2014. 11:01h

Članstvo Crne Gore u NATO značajno je za cijeli region i poziv će uskoro doći kao rezultat uspješnih reformskih procesa, poručio je senator Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Marfi u razgovoru sa crnogorskom ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić u Vašingtonu.

Pejanović Đurišić se nakon Bezbjednosnog foruma u Halifaksu sastala sa senatorom Marfijem i zamjenikom pomoćnika Sekretara za odbranu SAD za Rusiju Ukrajinu i Evroaziju, Evelin Farkaš, gdje je sagovornicima predstavila rezultate reformi sprovedenih nakon samita NATO-a u Velsu.

Marfi je u razgovoru sa Pejanović Đurišić kazao da je Crna Gora izuzetno napredovala što je približio NATO članstvu i da je to u Velsu potvrđeno.

On je istako da je Crna Gora bila spremna da dobije poziv za članstvo na tom samitu.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je Marfi ubjeđen da će “poziv uskoro uslijediti kao rezultat uspješne implementacije reformskih procesa”.

Naglasio je, kako se navodi, da bi članstvo Crne Gore u NATO-u bilo značajno ne samo sa aspekta Crne Gore, već i regiona u cjelini.

Tokom sastanka Farkaš i Pejanović Đurišić razmijenjene se, kako je saopšteno, informacije o dosadašnjem toku intenziviranog i fokusiranog dijaloga, kao i ideje kako da se proces što uspješnije sprovede.

Iz Ministartsva su kazali da je na tom sastanku bilo razgovora i o aktuelnim planovima o nastavku procesa modernizacije Vojske Crne Gore (VCG), kao i dalje podrške unapređivanju kapaciteta Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove.

Pejanović Đurišić se zahvalila na snažnoj i kontinuiranoj podršci Pentagona i iskazala očekivanje da će se takav trend saradnje nastaviti u narednom period.

Ona je od 22. do 24. novembra učestvovala na Bezbjednosnom formumu u Halifaksu (Nova Škotska) tokom kog se sastala sa zvaničnicima NATO-a i država članica te organizacije.

Bonus video: