Predstavnički dom Kongresa: SAD podržavaju NATO, posebna podrška Crnoj Gori

Aktom se potvrđuje i podrška SAD klauzuli o kolektivnoj odbrani NATO
1505 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.01.2019. 13:54h

Predstavnički dom Kongresa usvojio je akt kojim se ističe podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) NATO alijansi, u vrijeme kada se spekuliše da bi predsjednik Donald Tramp mogao da uskrati podršku alijansi, navodi Glas Amerike, a prenosi tanjug.

Akt podrške NATO usvojen je glasovima obje partije, sa 357 glasova "za" i 22 "protiv", i potvrđuje da je "politika SAD da ostanu dio Alijanse".

Aktom se potvrđuje i podrška SAD klauzuli o kolektivnoj odbrani NATO.

Posebno se ističe podrška Crnoj Gori kao najnovijoj članici Alijanse, zatim američkom finansiranju Evropske inicijative odvraćanja, kao i cilju da svaka članica NATO do 2024. na odbranu izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nekoliko sati prije ovog glasanja, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i zagovornik tijesnih transatlantskih veza, Ves Mičel podnio je ostakvu na svoj položaj u Stejt departmentu.

Ostavka Mičela i usvajanje akta o podršci NATO u donjem domu Kongresa dešavaju se u trenutku spekulacija da bi SAD mogle da napuste alijansu i da postoje napetosti između Vašingtona i evropskih lidera, piše Glas Amerike.

Njujork tajms je prenio, pozivajući se na izvore iz federalne vlade, da je Tramp prošle godine htio da povuče SAD iz NATO, što bi uništilo alijansu koja ove godine u aprilu obilježava 70 godina.

Ipak, ne postoje zvanične naznake da je Mičel otišao sa pozicije zbog neslaganja sa Trampovom politikom.

Mičel je za Vašington post rekao da podnosi ostavku iz porodičnih razloga, a ne zbog neslaganja sa politikom Bijele kuće, podsjeća Glas Amerike.

Bonus video: