SPOLJNOPOLITIČKI ANALITIČAR ZAKLJUČIO

Jakšić: Crna Gora povod za početak novog Hladnog rata

Kao početak nove hladnoratovske retorike, Jakšić je naveo posjetu predsjednika vlade Crne Gore Mila Đukanovića SAD, 14. aprila ove godine
82 pregleda 8 komentar(a)
Boško Jakšić, Foto: Screenshot (YouTube)
Boško Jakšić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.11.2014. 20:29h

Spoljnopolitički analitičar iz Beograda Boško Jakšić kazao je u razgovoru za Portal Analitika da je "novi Hladni rat" činjenica i da je Crna Gora povod njegovog početka.

On je istakao da se sukob stvara između Zapada i Rusije, odnosno SAD i Evropske unije, s jedne strane, i Rusije, s druge.

Kao početak nove hladnoratovske retorike, Jakšić je naveo posjetu predsjednika vlade Crne Gore Mila Đukanovića SAD, 14. aprila ove godine.

"Ako je atentat na Gavrila Principa na austrougarskog prestolonasljednika Ferdinanda 28. juna 1914. godine označen kao početak Prvog svjetskog rata, onda bi iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije moglo da se zaključi da je 14. aprila 2014. godine Crna Gora povod za početak Drugog hladnog rata", rekao je Jakšić za Portal Analitika.

Jakšić je kazao da je Moskva, povodom te posjete Đukanovića Vašingtonu, saopštila da su premijerovi pozivi za što brži prijem Crne Gore u NATO, bili propraćeni "Neprijateljskim izjavama na račun Moskve".

"Bilo je to, koliko pratim, prvi put da se u zvanični rečnik povodom ukrajinske krize ubaci pojam "neprijatelj".

Potvrda povratka hladnoratovske retorike ubrzo je stigla i s druge strane", rekao je Jakšić.

Preporučujemo za Vas