Mekejn: NATO propustio priliku da pokaže efektivnost politike otvorenih vrata

Pejanović Đurišić učestvovala je na Bezbjednosnom forumu u Halifaksu (Nova Škotska), tokom kog se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, pored Mekejna, sastala i sa drugim zvaničnicima NATO-a i pojedinih država članica
1 komentar(a)
Džon Mekejn, Foto: Beta/AP
Džon Mekejn, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.11.2014. 08:36h

NATO je propustio priliku da na primjeru Crne Gore pokaže efektivnost politike otvorenih vrata, ocijenio je američki senator, Džon Mekejn, na sastanku sa crnogorskom ministarkom odbrane, Milicom Pejanović Đurišić.

Pejanović Đurišić učestvovala je na Bezbjednosnom forumu u Halifaksu (Nova Škotska), tokom kog se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, pored Mekejna, sastala i sa drugim zvaničnicima NATO-a i pojedinih država članica.

Na sastanaku sa Mekejnom, Pejanović Đurišić je naglasila značaj saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ukazujući na posvećenost Crne Gore dosljednom i kontinuiranom angažmanu u periodu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa ciljem postizanja neophodnih NATO standarda.

Mekejn je, kako se navodi u saopštenju, saglasan sa ocjenama u pogledu posvećenosti Vlade Crne Gore procesima sveobuhvatnih društvenih reformi, a pozitivno je ocijenio doprinos Crne Gore globalnom miru i bezbjednosti učešćem u međunarodnim misijama i operacijama.

On je, kako je saopšteno, istakao stav da je “NATO propustio priliku da na primjeru Crne Gore pokaže efektivnost politike otvorenih vrata”.

“Mekejn je iskazao punu spremnost da se u narednom periodu, u skladu sa svojom aktuelnom pozicijom, dodatno angažuje na stvaranju uslova za pozitivan ishod procesa intenziviranog i fokusiranog dijaloga”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je sastanku prisustvovao i novoizabrani senator Tom Koton koji je kazao da je spreman da podrži evroatlantske integracije Crne Gore.

Tokom sastanka Pejanović Đurišić sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta, Džonom Alenom, zaključeno je da savremeni bezbjednosni izazovi, uključujući i terorizam, zahtijevaju jaču saradnju na globalnom nivou, kao i kontinuitet u razmjeni relevantnih informacija medju državama.

Na marginama Foruma, Pejanović Đurišić je, kako je saopšteno, razgovarala i sa ministrom pravde Kanade Petrom Mekejem, ministrom odbrane Novog Zelanda Gerijem Braunlijem, zamjenikom Generalnog Sekretara NATO-a Aleksandrom Veršboom, načelnikom Generalštaba oružanih snaga Češke general Petrom Pavelom, zamjenikom pomoćnika Generalnog Sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Džejmsom Apaturijem, kao i sa parlementarnim državnim sekretarom u njemačkom Ministrastvu odbrane, Ralfom Brauksiepeom.

Bonus video: