SNP bira predsjednika: MIlić protiv mladih snaga

Za pobjedu u prvom krugu budućem predsjedniku trebaća podrška 263 delegata na kongresu
55 pregleda 42 komentar(a)
Srđan Milić, SNP, Foto: Vesko Belojević
Srđan Milić, SNP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.11.2014. 07:38h

Socijalistička narodna partija (SNP) će na današnjem kongresu u Beranama birati novog predsjednika i stranačko rukovodstvo, a aktuelni stranački lider Srđan Milić će se za treći predsjednički mandat boriti sa šefom poslaničkog kluba Aleksandrom Damjanovićem i nosiocem liste na izborima u Podgorici Aleksom Bečićem.

Prema partijskim dokumentima, za predsjednika stranke biće izabran kandidat koji dobije podršku 50 odsto delegata koji glasaju.

Na kongresu učestvuje 526 delegata, a u eventualnom drugom krugu učestvovaće dvojica kandidata koji su dobili najviše glasova.

Prema nezvaničnim informacijama aktuelni predsjednik može da računa na odbore sa primorja i dio odbora sa sjevera, a uz Milića su poslanica Snežana Jonica, potpredsjednik stranke Vasilije Lalošević, sekretar DIK-a Milisav Ćorić kao i šefovi bijelopoljskog i nikšićkog odbora Veršigora Bulatović i Svetozar Golubović. Milić je najavio da u trećem predsjedničkom mandatu neće voditi stranku neprincipijelnim savezima, ali i da stranka mnogo više može uraditi kao vlast.

Damjanovića, koji je nakon kandidature najavio promjene u načinu upravljanja strankom i rast rejtinga kod birača, podržavaju poslanici Obrad Gojković iz Herceg Novog i Danko Šarančić iz Pljevalja, gradonačelnik Berana Dragoslav Dado Šćekić, kao i potpredsjednica nikšićkog odbora Veselinka Peković.

Najmlađeg kandidata Aleksu Bečića podržava najveći dio podgoričkog odbora, koji će na kongresu imati sto delegata, kolašinski odbor kao i poslanici Velizar Kaluđerović i Neven Gošović. Bečić je kazao da će, ukoliko bude predsjednik, stranku voditi u opozicionom pravcu.

Na sedmom kongresu SNP-a biće izabran i novi sastav Glavnog odbora, koji će imati 127 članova, Statutarna komisija i Nadzorni odbor. “Kongres čine izabrani predstavnici opštinskih organizacija, organizacije glavnog grada i članovi Glavnog odbora koji imaju sva prava predstavnika, izuzev odlučivanja o izvještaju o njihovom radu i razrješnici”, navode u SNP-u.

Nekada najveća opoziciona partija je za 16 godina promjenila tri predsjednika, a Milić se najduže zadržao na njenom čelu. Prvi lider partije, nastale cijepanjem DPS-a, bio je Momir Bulatović koji je za predsjednika izabran 1998. godine na kongresu u SC “Morača”. Tri godine kasnije, u Herceg Novom, Momira koji je podnio ostavku, naslijedio je Predrag Bulatović. On je reizabran na trećem kongresu u Podgorici, da bi nakon tri godine, čelo partije prepustio Srđanu Miliću zbog poraza koji je partija doživjela na prvim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori.

Bonus video: