Da li SNP može ostati ucijelo?

Sve i da kongres SNP-a prođe bez teških riječi, veliko je pitanje da li budući lider kasnije može da sačuva jedinstvo stranke
60 pregleda 26 komentar(a)
Srđan Milić, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.11.2014. 07:42h

Sve da sjutrašnji kongres SNP prođe bez velikih potresa i teških riječi, veliko je pitanje da li će budući predsjednik kasnije uspjeti da sačuva jedinstvo stranke u kojoj su problemi gurani pod tepih. Osim što u trku za treći mandat ulazi sa dva protivkandidata, što je rijektkost na crnogorskoj političkoj sceni, Milić će imati težak zadatak jer pred sobom ima predstavnike mlađe garde koji uživaju respektabilnu podršku.

Dok Milić može da računa na odbore sa primorja, osim onog u Herceg Novom, i dio njih sa sjevera, te na Snežanu Jonicu i Vasilija Laloševića, uz Aleksu Bečića je većina u podgoričkom odboru Velizara Kaluđerovića koji će imati najviše delegata na kongresu. Aleksandar Damjanović ima podršku dijela odbora sa sjevera, te jednog od dva SNP-ova gradonačelnika Dragoslava Šćekića.

Milić nije očekivao ovako tešku bitku

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da će aktuelni lider SNP-a imati težak zadatak jer pred sobom ima dva mlada kandidata. “To ukazuje na činjenicu da je Milić nakon sjednice GO mnogo dalje od pobjede na kongresu nego što je očekivao. Svakako, tri kandidata mogu dovesti do određenih, ali ne uticajnih turbulencija unutar partije”.

Da SNP očekuje neizvjestan kongres može se zaključiti po žestokom lobiranju po odborima prilikom kandidovanja, ali i otvorenim nesuglasicama podijeljenih tabora od kojih je, kako tvrde upućeni, samo mali dio izašao u javnost. Pripreme za kongres obilježila je i medijska hajka na Bečića za koju je on optužio Jonicu, ali i činjenica da se Damjanović kandidovao u posljednji čas, iako se u dijelu partijskih krugova govorilo o trgovini sa Milićem.

Damjanović opasniji po Milića

Iako ne treba isključiti mogućnost da je taj sukob insceniran, Damjanovićeva kandidatura više šteti Miliću. Dok će Damjanović teško ući među Bečićeve delegate zbog jasnog opozicionog stava najmlađeg kandidata, šef poslaničkog kluba mogao bi biti konkurencija Miliću, jer oba uživaju povjerenje slične partijske baze.

S druge strane, i pored tvrdnji najbližih saradnika i oponenata da nije postojan u političkim dogovorima, Milić u trku ulazi sa pozicije lidera pokriven iskustvom i partijskom mrežom. Ističući da je nezahvalno prognozirati ko bi mogao ozbiljno ugroziti Milića, direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević podsjeća kako Damjanović, iako član podgoričkog odbora, nije bio na odborničkoj listi na majskim izborima.

Dragiša Janjušević

"A pretendent je na lidersku poziciju u stranci. Ono što Bečiću daje prednost je snaga podgoričkog odbora i odličan rejting sa prethodnih izbora, dok je Damjanović sa mnogim političkim hipotekama iz prošlosti ušao u ovu trku. Mislim da jedino Bečić može unijeti svježinu, odlučnost i opozicionu prepoznatljivost u politici SNP-a", tvrdi on.

Janjušević: Možda Damjanović i Milić fingiraju da naškode Bečiću

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da Damjanovićeva kandidatura stvara konfuziju među članovima SNP-a i gura u drugi plan Bečića. Glavni fokus delegata, smatra on, mogao bi biti na fingiranom sukobu Milića i Damjanovića.

"U slučaju da pobijedi Milić ili Damjanović, Bečić bi bio ubjedljivo poražen i osuđen da ostane u stranci bez izgleda da svojoj frakciji da veću autonomiju i integritet. Time bi se koliko toliko očuvalo stranačko jedinstvo poslije kongresa. Pretpostavljam da se radi o fingiranom sukobu Milića i Damjanovića, jer su oni do juče dijelili identične političke i partijske stavove", smatra Janjušević.

Drugi krug otvara prostor za trgovinu za funkcije

Ukoliko Milić ne osvoji treći predsjednički mandat sa značajnom većinom, ulazak u drugi krug mogao bi izazvati jače podjele u stranci i dalje osipanje biračkog tijela. U tom slučaju, trećeplasirani kandidat morao bi da pristane na neprincipijelni kompromis i podrži nekog u drugom krugu, iako ne može garantovati da će ga delegati poslušati. S druge strane, predsjednik koji bude izabran u drugom krugu teško može računati na stabilnu poziciju u stranci koja će nakon kongresa imati dva jaka krila. “Od SNP-a se očekuje da nakon Kongresa, ko god bude predsjednik, ostane na opozicionom kursu i obezbijedi potreban kvalitet crnogorskoj političkoj sceni”, smatra Uljarevićeva.

Bonus video: