Han: Nema zamora od proširenja EU

Lukšić je istakao da je posjeta Hana Crnoj Gori u ovom trenutku veoma važna, i da potvrđuje stav da u Evropskoj komisiji nema zamora od proširenja
8 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Savo Prelević
Johanes Han, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2014. 16:57h

Pregovori sa Crnom Gorom pokazuju da nema zamora u pogledu proširenja Evropske unije (EU), poručio je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Han, u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Han je naglasio da Evropska komisija, ali i sve zemlje članice, žele da vide promjene koje donose pregovori o članstvu u EU, i kazao da je Crna Gora na dobrom putu.

Han je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Crna Gora aktivno učestvuje i kontinuirano inicira regionalnu saradnju, i posebno pozdravio inicjativu Zapadno-balkanske šestorke, čiji je cilj da dodatno unaprijedi saradnju i zajedničke aktivnosti u pogledu boljeg međusobnog povezivanja, ali i evropske integracije zemalja regiona!, kaže se u saopštenju.

Lukšić je istakao da je posjeta Hana Crnoj Gori u ovom trenutku veoma važna, i da potvrđuje stav da u Evropskoj komisiji nema zamora od proširenja.

„Proširenje ostaje prioritet, i to je veoma važno za sve zemlje regiona“ kazao je Lukšić.

On je, kako se navodi, upoznao komesara sa aktuelnim momentom u pregovaračkom procesu i reformama koje se sprovode u ključnim oblastima, istakavši da vladavina prava, ekonomsko upravljanje i jačanje administrativnh kapaciteta predstavljaju prioritet na evropskom putu Crne Gore.

Lukšić je ukazao i na važnost regionalne saradnje, i istakao da reforme koje zemlje sprovode u nacionalnim okvirima doprinose, kako boljoj regionanoj povezanosti, tako i bržoj integraciji u EU.

„Jasno je da će zemlje regiona jednog dana postati punopravne članice EU, ali ono što je u ovom trenutku prioritet jeste na najbolji mogući način iskoristiti vrijeme do tog dana i izgraditi snažne i održive mehanizme praktične saradnje“ zaključio je Lukšić.

Bonus video: