Zogović: Bošković dokazao da nije dorastao poslu

111 pregleda 4 komentar(a)
Milun Zogović, Foto: Demokratski front
Milun Zogović, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 21.11.2014. 14:06h

Milun Zogović član političke grupacije koju predvodi Milan Knežević i Demokratskog fronta istakao je danas da za deficit Fonda PIO ne mogu biti odgovorni radnici koji koriste pravo na zasluženu penziju, već zloupotrebe, omogućene i realizovane sa nivoa političke vlasti.

"U duhu negativnog stimulansa ministar Bošković je juče upozorio penzionere da će u narednoj godini Vlada biti toliko dobre volje, i toliko brižna, da eto neće smanjivati penzije penzionerima! Zapravo, ova novogodišnja "čestitka" najbolje govori o položaju i statusu naših penzionera, o brizi naše vlasti o ovoj socijalnoj kategoriji. Penzioneri, dakle, moraju biti zadovoljni što im se neće dodatno smanjivati penzije, koje se u Crnoj Gori prije mogu nazvati nepristojnim potporama nego pristojnim nadoknadama korisnicima prava na zasluženu penziju", kazao je Zogović.

On je dodao da umjesto da se, u svjetlu ovako teške ekonomske situacije, u kojoj se nalazi veliki broj penzionera u Crnoj Gori, usklađuju penzije sa rastom troškova života, odnosno sa platama u javnom sektoru i donja granica visine penzije postavi na nivo koji može zadovoljiti životne potrebe penzionera, ministar širokogrudo obećava da neće smanjivati penzije.

"A pitanje je jesu li i to njegovi krajnji dometi. Ali je nesumnjivo da nije dorastao poslu, kojim se samo pokušava baviti, pritom bez ikakvog autoriteta i odgovornosti", rekao je Zogović.

Prema njegovim riječima ovakav odnos prema društvenoj grupi koja čini više od petine ukupne crnogorske populacije je u najmanju ruku zabrinjavajući, i najbolje govori o surovom kapitalističkom karakteru aktuelnog režima.

"Preko 124.000 naših građana koristi pravo na zasluženu penziju, od toga 70.000 ima primanja ispod prosječne mjesečne penzije, koja iznosi 280 eura, dok 35.000 prima ispod 180 eura, a čak oko 4.500 penzionera imaju primanja ispod 100 eura mjesečno. Od 23 crnogorske opštine, čak u 13 je broj penzionera veći od broja aktivnih radnika, dok je na sjeveru broj korisnika socijalne pomoći i prava na penziju dva do tri puta veći od broja radnika", kazao je Zogović.

Bonus video: