Gradonačelnik Spoleta na Cetinju: "Uočavam da je poboljšana infrastruktura"

Kako su se saglasili gradonačelnici Bogdanović i Kardareli, period duži od četiri decenije – koliko traje partnerstvo dva grada – donijele su izuzetno intenzivne odnose. Ipak, kako je istaknuto, prostor za unaprijeđenje saradnje postoji
94 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Fabricijo Kardareli, Foto: Prijestonica
Aleksandar Bogdanović, Fabricijo Kardareli, Foto: Prijestonica
Ažurirano: 21.11.2014. 11:32h

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa gradonačelnikom italijanskog grada Spoleta Fabricijom Kardarelijem.

Tokom susreta predstavnika gradova pobratima, koji je održan na Cetinju, a kojem su prisustvovali i predsjednik Skupštine Grada Spoleta Đampjero Panfili i šef sektora za turizam i međunarodnu saradnju Giliberto Điasprini, više riječi bilo je o dosadašnjoj, ali i o budućoj saradnji.

Kako su se saglasili gradonačelnici Bogdanović i Kardareli, period duži od četiri decenije – koliko traje partnerstvo dva grada – donijele su izuzetno intenzivne odnose. Ipak, kako je istaknuto, prostor za unaprijeđenje saradnje postoji.

Stoga, na današnjem sastanku naglašeno je da će oba grada biti čvrsto posvećena jačanju partnerstva.

Radiće u pravcu stalnog jačanja saradnje

Tokom sastanka, gradonačelnik Bogdanović predstavio je sagovornicima najznačajnije projekte Prijestonice Cetinje – kako one koji su već završeni, tako i one predstojeće. Govoreći o saradnji sa Spoletom, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako postoji izuzetan prostor za njeno intenziviranje – posebno kada je riječ o oblastima privrede, kulture, turizma i međunarodnih obrazovnih programa i razmjene.

Bogdanović je čestitao sagovorniku na nedavnom izboru za gradonačelnika Spoleta.

Kardareli iskazao je zadovoljstvo što boravi na Cetinju, ističući kako je prvi put u našem gradu bio još sedamdesetih godina prošlog vijeka – tada kao član sportskih ekipa koje su učestvovale na susretima dva grada pobratima. On je istakao kako je nakon toga još nekoliko puta dolazio na Cetinje.

"Posebno mi je drago što ovog puta uočavam da je na Cetinju poboljšana infrastruktura i drago mi je što sam opet među svojim prijateljima", kazao je on.

Kardareli naglasio je i kako je odlučio da upravo Cetinje bude prvi inostrani grad koji će posjetiti od stupanja na aktuelnu dužnost.

Zajednički nastup i prema evropskim fondovima

Razmatrajući osnove buduće saradnje, dva gradonačelnika saglasila su se kako postoji niz grana u kojima Cetinje i Spoleto imaju obostrani interes.

Razmjena studenata, mogućnost organizacije zajedničkih kulturnih događaja ili zajednička promocija izuzetnih turističkih potencijala dva grada, tek su neke od njih. Ipak, gradonačelnici su posebno izdvojili dvije sfere u kojima treba ostvariti posebno tijesnu saradnju – privredu i zajedničke projekte.

Bogdanović je predstavio sagovornicima stimulanse i druge olakšice koje Prijestonica Cetinje nudi zainteresovanim investitorima. Otud, gradonačelnik Kardareli pozvao je gradonačelnika Bogdanovića u uzvratnu posjetu, naglašavajući kako će pritom biti organizovan skup privrednika Spoleta na kojem će biti predstavljeni podsticaji koje ulagačima nudi Prijestonica Cetinje.

Gradonačelnici Cetinja i Spoleta složili su se kako dva grada u narednom period treba da rade na zajedničkim projektima, te da sa njima apliciraju za sredstva iz međunarodnih fondova. I Cetinje i Spoleto do danas su imali brojna pozitivna iskustva sa projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije i otud, kako su istakli današnji sagovornici, udruženi rad može dati još bolje rezultate.

Okviri već dogovorene saradnje dva grada biće dodatno precizirani tokom narednog susreta dva gradonačelnika, koji će biti održan u Spoletu.

"Prijateljstvo Cetinja i Spoleta ulazi u petu deceniju i stoga mi je drago što sam danas bio u prilici da sa delegacijom tog italijanskog grada razmotrim osnove naše predstojeće saradnje. Gradonačelnik Kardareli i ja saglasili smo se kako je na planu saradnje naših gradova u proteklom periodu urađeno mnogo, što je odlična osnova za vrijeme koje je pred nama. Intenziviranje odnosa od obostranog je interesa i otud smo već danas govorili o oblastima koje će u narednom periodu biti ključne u našoj bilateralnoj saradnji. Kao važna polja saradnje vidimo kulturu i turizam, pitanja vezana za studente i mlade, ali najznačajnije šanse vidimo u oblastima privrede, kao i u pogledu zajedničkih projekata kojima će Cetinje i Spoleto u budućnosti aplicirati prema evropskim fondovima", kazao je Bogdanović.

"Jako sam srećan što sam nakon toliko godina opet na Cetinju, ali i zbog toga što je danas potvrđeno jedno snažno prijateljstvo. Drago mi je što je sada sasvim jasno da će to prijateljstvo u budućem vremenu rezultirati izuzetno korisnom saradnjom, koja će biti od značaja i za Spoleto i za Cetinje. Srećan sam i što sam ovdje naišao na mladog gradonačelnika sa vizijom, veoma poletnog, zahvaljujući čemu sam dodatno uvjeren u našu uspješnu saradnju. A kada naiđemo na ovako mlade ljude, kao u Prijestonici Cetinje, onda i nas povuče njihov duh kao motivacija za vrijeme koje je pred nama", istakao je Kardareli.

Prijem u Skupštini Prijestonice Cetinje

Tokom boravka u prijestonom gradu, delegaciju Grada Spoleta, predvođenu gradonačelnikom Kardarelijem, primio je i predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović zajedno sa članovima Odbora za međunarodnu saradnju u gradskom parlamentu.

Prijestonica Cetinje i Grad Spoleto potpisali su sporazum o saradnji i bratimljenju početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Riječ je o gradovima sličnih karakteristika, prevashodno kada je riječ o činjenici da i Cetinje i Spoleto predstavljaju važne kulturne, istorijske i duhovne centre. Oba grada raspolažu izuzetnim kulturnim nasljeđem.

Inače, Spoleto se nalazi u pokrajini Umbrija, a prvi put se pominje u trećem vijeku prije nove ere. Grad koji je stoljećima bio sjedište istoimenog vojvodstva, danas ima oko 38 hiljada stanovnika. Izuzev kao značajna turistička destinacija, Spoleto ima i status važnog kulturnog središta, i to ne samo kada je riječ o području

Bonus video: