Šta sve poslanici više ne smiju: Zabranjene igrice, društvene mreže...

Poslanici se obavezuju, objasnio je Mustafić, da tokom rasprave budu usmjereni na temu o kojoj se raspravlja, da izbjegavaju izjave koje nijesu protkrijepljene dokazima...
11 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2014. 15:46h

Štampa, igrice, čatovanje na društvenim mrežama, kojima su poslanici ponekad skraćivali vrijeme, za njih, predugih rasprava, trebalo bi da budu prošlost kada bude usvojen etički kodeks poslanika.

Međutim, za nepojavljivanje poslanika u parlamentu kada im tema nije po volji, mogu zaraditi samo opomenu.

O svemu tome staraće se Odbor za etička pitanja ako kolege prihvate predlog čiju izradu je juče završila Radna grupa. On će danas ili sjutra, kako je rekao “Vijestima” šef te grupe Suljo Mustafić, biti upućen Kolegijumu na mišljenje, a već naredne srijede je na dnevnom redu sjednice parlamenta.

Poslanicima su određena pravila ponašanja, pa oni ne smiju da napuštaju sjednice Skupštine i njenih tijela za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg, što može biti predsjednik ili potpredsjednici parlamenta, da koriste telefon tokom sjednice, čitaju publikacije koje nemaju veze sa dnevnim redom...

Takođe, među zabranama je dobacivanje ili prekidanje sagovornika.

Poslanici se obavezuju, objasnio je Mustafić, da tokom rasprave budu usmjereni na temu o kojoj se raspravlja, da izbjegavaju izjave koje nijesu protkrijepljene dokazima, ne koriste izraze ili njihove sinonime koji mogu vrijeđati i omalovažavati dugoga. Takođe, ne smiju da šire netoleranciju, mržnju ili nasilje. Takođe, dužni su da se pridržavaju propisa koji se odnose na sukob interesa i izbjegavaju svaku mogućnost korupcije.

Jedino je ostala dilema oko sastava Odbora za etička pitanja, kaže Mustafić. U opciji su dva predloga - da on bude sastavljen paritetno, po veličini poslaničkih klubova, kao i ostala skupštinska tijela. Druga varijanta je da ni vlast ni opozicija nemaju većinu, zbog specifičnosti njegovog rada.

Za podsticanje na mržnju javna opomena ili 30 odsto od plate

Za lakše povrede kodeksa smatraju se neopravdano odsustvo sa sjednica Skupštine i radnih tijela, dobacivanje, prekidanje govornika. Kodeksom je predviđeno da Odbor za etička pitanja izriče opomenu poslanicima.

U teže povrede Kodeska spadaju djelovanje u ličnom ili interesu pojedinaca i grupa radi koristi, kršenje ljudskih prava i ravnopravnosti, omalovažavanje, podsticanje na mržnju, nasilje i netoleranciju.

Za to će dobiti javnu opomeni ili novčanu kaznu u visini 30 odsto od plate.

Bonus video: