Rotacija u klubu SNP: Žalba zaustavila Joksimovića

Brakočević je na izbornoj listi bila 27, odmah iza Šćekića, dok je Joksimović na 34. mjestu. Prema izbornom zakonu kandidat sa liste postaje poslanik tek kada kandidati ispred njega podnesu ostavku
104 pregleda 3 komentar(a)
Glavni odbor SNP, Foto: Zoran Đurić
Glavni odbor SNP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.11.2014. 10:00h

Funkcionerki Socijalističke narodne partije (SNP) Danijeli Danki Marković je verifikovan poslanički mandat tek nakon što je njena partijska koleginica Zorka Brakočević uložila žalbu na odluku stranačke centrale.

Prema informacijama "Vijesti", Brakočevićeva je negodovala zbog odluke da aktuelnog gradonačelnika Berana Dragoslava Dada Šćekića u parlamentu zamjeni njegov sugrađanin Dragutin Boko Joksimović, iako se na izbornoj listi nalazi sedam mjesta iza nje.

U pismu Državnoj izbornoj komisiji (DIK) i Skupštini ona je osporila njenu ostavku koju je SNP priložio uz predlog da Joksimović bude poslanik.

Brakočević je na izbornoj listi bila 27, odmah iza Šćekića, dok je Joksimović na 34. mjestu. Prema izbornom zakonu kandidat sa liste postaje poslanik tek kada kandidati ispred njega podnesu ostavku.

Izvor "Vijesti" iz DIK tvrdi da je nakon zahtjeva parlamenta razmatrana žalba Brakočevićeve.

"Ona je tvrdila da ostavka nije validna i da je priložen dokument sa prošlih izbora, zbog čega smo tražili da nam iz SNP-a ponovo dostave ostavke. Umjesto toga, dobili smo ime novog kandidata Danijele Marković iz Berana koja je 22. na izbornoj listi", kazao je sagovornik "Vijesti".

U SNP-u je i ranije bilo nesuglasica zbog rotacija, jer su članovi pljevaljskog i odbora iz Bijelog Polja tražili da im se dodjele poslanička mjesta kolega iz Podgice i Bara. Nakon dugo odlaganja, Danko Šarančić iz Pljevalja, Dragoslav Šćekić i Radosav Nišavić iz Bijelog Polja zamjenili su Vasilija Laloševića iz Bara, Milorada Bakica iz Berana i Zdenku Popović iz Podgorice.

Ćatovićeva može u poslanike ili u penziju, Abdić iza Srzentića

Popunjavanje poslaničkih klupa očekuje i Demokratsku partiju socijalista gdje se očekuje zamjena za gradonačelnika Bara Zorana Srzentića Prema informacijama "Vijesti" za to mjesto zainteresovana je bivša gradonačelnica Kotora, 67-godišnja Maja Ćatović, kojoj to pravo omogućava Izborni zakon.

Prema Izbornom zakonu funkcioner koji je napustio parlament zbog funkcije u izvrsnoj vlasti može ponovo u skupštinske klupe ako podnese ostavku na tu funkciju.

Ukoliko Ćatović ne bude imenovana, pravo na poslaničko mjesto ima Nermin Abdić iz Podgorice, koji je na izborno] listi iza Srzentića.

Bonus video: