Štajnaker: Mladi zauzimaju veoma značajno mjesto u procesu integracija

Kako je saopšteno iz Alfa centra, Štajnaker je naglasila da su politički i ekonomski odnose Crne Gore i Njemačke na zavidnom nivou i da su u stalnom usponu
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2014. 18:35h

Crnogorska Vlada krenula je dobrim putem u rješavanju reformi i izazova na putu ka NATO i Evropskoj uniji, ocijenila je ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Eliizabet Štajnaker, navodeći da ima još dosta da se radi.

Ona je danas, tokom Ambasadorskog sata koji je organizovao Alfa centar, predstavila Njemačku sa svim svojim specifičnostima, a sa akcentom na istorijske događaje prošlog vijeka.

Kako je saopšteno iz Alfa centra, Štajnaker je naglasila da su politički i ekonomski odnose Crne Gore i Njemačke na zavidnom nivou i da su u stalnom usponu.

"Na svom putu u NATO i evropsku zajednicu, crnogorsko društvo prolazi kroz niz reformi i izazova koji će značajno osnažiti sve oblasti javnog, privatnog i civilnog sektora, a posebno u oblasti vladavine prava", kazala je Štajnaker.

Prema njenim riječima, u procesima evropskih i evroatlanstkih integracija mladi zauzimaju veoma značajno mjesto.

Iz Alfa centra su naveli da su nikšićki srednjoškolci pokazali veliko interesovanje kroz niz pitanja, od mogućnosti posjete Njemačkoj do načina stipendiranja i života u toj državi.

Štajnaker je objasnila da je školovanje na Univerzitetima u Njemačkoj besplatno što, kako je navela, umnogome olakšava život studenata u toj državi.

"Objašnjavajući period obnove i izgradnje zemlje poslije Drugog Svjetskog rata, naglašeno je da je Njemačka jedna od šest država koje su osnovale Evropsku uniju 1951. godine kao i o razlozima pristupanja Njemačke NATO savezu 1955. godine", navodi se u saopštenju.

Sandra Vahtel iz Alfa centra kazala je da su u toj organizaciji sigurni da je ideja za organizovanje Ambasadorskog sata u potpunosti originalna i korisna.

"Sigurni smo da nikšićki srednjoškolci, kroz ovaj vid edukacije, imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanje koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem usavršavanju", navela je ona.

Galerija

Bonus video: