Marković kod Stoltenberga: "Cijeni se napredak Crne Gore nakon samita u Velsu"

Ovo je prvi susret visokog crnogorskog zvaničnika sa novim generalnim sekretarom NATO a ujedno i prvi susret na političkom nivou u okviru intenziviranih i fokusiranih razgovora Crne Gore i Alijanse
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2014. 17:31h

Veoma cijenimo napredak koji je Crna Gora ostvarila u periodu nakon Samita NATO u Velsu na planu ispunjavanja prioriteta iz četiri ključne oblasti vladavine prava, reforme bezbjednosnog sektora, jačanja podrške javnosti i nastavka reformi u sektoru odbrane, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem koji je održan danas u Briselu, u sjedištu Sjevernoatlantske alijanse.

Ovo je prvi susret visokog crnogorskog zvaničnika sa novim generalnim sekretarom NATO a ujedno i prvi susret na političkom nivou u okviru intenziviranih i fokusiranih razgovora Crne Gore i Alijanse.

"Nakon susreta sa generalnim sekretarom Stoltenbergom, potpredsjednik Marković je bio specijalni gost sastanka Sjevernoatlantskog savjeta NATO na kojem je istaknuta nedvosmislena i puna podrška naporima Crne Gore na planu reformi sa ciljem stvaranja pretpostavki za dobijanje poziva za članstvo do kraja 2015. godine", ističe se u saopštenju Ministarstva pravde.

Marković je informisao o ključnim aktivnostima na polju jačanja vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi bezbjednosnog sektora i javnom dijalogu u cilju jačanja podrške javnosti za članstvo u NATO.

"U razgovorima u sjedištu NATO, najavljena je i buduća posjeta generalnog sekretara Stoltenberga Crnoj Gori. Istovremeno je ponovljen poziv NAC-u da u toku 2015. godine posjeti našu zemlju", stoji u saopštenju.

Marković će se sjutra sresti sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije KOELA.

Bonus video: