Lukšić: EUSAIR korak naprijed ka zajedničkom strateškom razvoju Jadransko-jonskog makroregiona

U kontekstu Crne Gore, Lukšić je naglasio da su definisani prioriteti kompatibilni sa našim modelom rasta
2 komentar(a)
Igor Lukšić, EUSAIR, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, EUSAIR, Foto: MVPEI
Ažurirano: 18.11.2014. 16:54h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovavao je danas na Konferenciji o Strategiji Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR), održanoj u Briselu.

"Potpredsjednik Lukšić je ukazao na značaj EUSAIR za Crnu Goru Goru i Jadransko-jonski region u cjelini. Posebno je naglasio da je u kontekstu aktuelnih prioriteta Evropske unije, Strategija od višestrukog značaja za zemlje koje još nijesu članice Evropske unije u smislu daljeg usvajanja evropskih vrijednosti i standarda na putu evropskih integracija", saopšteno je iz MVPEI.

U saopštenju se dodaje da je Lukšić ocijenio izuzetno važnim to što su zemlje identifikovale zajedničke prioritete na kojima će sarađivati i izrazio uvjerenje da će EUSAIR predstavljati kvalitetan okvir za buduću unaprijeđenu saradnju na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou u oblastima pomorske politike, zaštite životne sredine, turizma, ribarstva i sl.

U kontekstu Crne Gore, Lukšić je naglasio da su definisani prioriteti kompatibilni sa našim modelom rasta.

"EUSAIR predstavlja korak naprijed ka zajedničkom strateškom razvoju Jadransko-jonskog makroregiona", zaključio je Lukšić.

"Glavni cilj Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR) je da promoviše ekonomski i društveni prosperitet i rast u regionu, kroz unaprjeđenje njene privlačnosti, konkurentnosti i povezivanja. Saradnja je definisana kroz četiri tematska stuba: plavi rast, povezivanje regiona (saobraćaj i energetika), očuvanje, zaštita i poboljšanje kvaliteta životne srednine i povećanje regionalne privlačnosti (održivi turizam). Saradnja će se odvijati i kroz podoblasti "Istraživanje, inovacije i razvoj malih i srednjih preduzeća" i "Izgradnja kapaciteta", koje su prožimaju kroz sva četiri tematska stuba", navodi se u saopštenju MVPEI.

Konferenciju u Briselu otvorio je ministar vanjskih poslova Italije Paolo Đentiloni, a organizovana je u okviru italijanskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, u saradnji sa Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom (JJI) i italijanskom regijom Marke (Marche), kao predsjedavajućom Jadransko-jonskom međuregionalnom grupom u Komitetu regiona.

Bonus video: