Medojević: Izbori u Herceg Novom neustavni

U važećem zakonu, kako je rekao, ne postoji nijedna norma koja daje pravni osnov DIK primjeni bilo koji drugi postupak za identifikaciju i verifikaciju birača, osim elektronske.
3 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2014. 11:34h

Pokret za promjnene (PzP) podnio je danas žalbu Ustavnom sudu zbog odluke Državne izborne komisije (DIK) da izbori u Herceg Novom budu održani bez elektronske identifikacije birača, a u skladu sa odredbama koje su prestale da važe izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Lider PzP-a, Nebojša Medojević, kazao je agenciji MINA da su on i predsjednik hercegnovskog Opštinskog odbora te partije Mišo Baždar, predali žalbu Ustavnom sudu zahtijevajući reagovanje kako bi se predstojeći lokalni izbori u Herceg Novom održali u skladu sa Ustavom i izbornim zakonom.

“Podnijeli smo žalbu na odluku DIK-a koja je grubo prekršila Zakon o izboru odbornika i poslanika, a time i Ustav, odlukom da se na izborima u Herceg Novom primjenjuju metode i procedure za verifikaciju i identifikaciju birača koje su prestale da važe usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o izboru poslanika i odbornika krajem jula ove godine”, rekao je Medojević.

U važećem zakonu, kako je rekao, ne postoji nijedna norma koja daje pravni osnov DIK primjeni bilo koji drugi postupak za identifikaciju i verifikaciju birača, osim elektronske.

Prema riječima Medojevića, nakon što je nadležni državni organ saopštio da ne mogu da sprovedu odredbe koje predviđaju elektronsku identifikaciju i verifikaciju birača, svakom pravnom laiku je jasno da trenutno ne postoji nijedan zakonski način za identifikaciju birača i verifikaciju glasova u Herceg Novom.

To, kako je poručio, izbore u tom gradu čini neustavnim i nezakonitim.

“Očekujemo da Ustavni sud jednostavno primijeni Ustav, pogleda Zakon. Jasno se može vidjeti da DIK svojim mišljenjem uvodi izbore u Herceg Novom u zonu neustavnog, što može imati ozbiljne političke i pravne posljedice”, kazao je Medojević.

Time se, kako je rekao, stvara kompletan pravni haos, a postupanje DIK ugrožava proces demokratije u Crnoj Gori.

“To pokazuje da je politički sistem kompromitovan i da ne može da obezbijedi ono što Ustav garantuje, odnosno da se na osnovu postojećeg izbornog sistema formira vlast, u skladu sa ustavom i poštujući volju građana”, zaključio je Medojević.

Bonus video: