Vašington: Obilježavanje plišane revolucije

Na svečanosti koju organizuju Fondacija Prag Fridom i Ambasada Češke u Vašingtonu biće prisutni predstavnici više zemalja, američkog Kongresa, OEBS-a i drugih uticajnih institucija
77 pregleda 1 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2014. 16:14h

Trodnevna "Proslava slobode" - posvećena 25. godišnjici plišane revolucije i češkom lideru Vaclavu Havelu počela je u Vašingtonu.

Na svečanosti koju organizuju Fondacija Prag Fridom i Ambasada Češke u Vašingtonu biće prisutni predstavnici više zemalja, američkog Kongresa, OEBS-a i drugih uticajnih institucija.

Iz Crne Gore pozvan je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, koji je najavio učešće.

Ovo će biti prilika, kako ističu organizatori, ne samo da se obilježi četvrt vijeka od ovog velikog datuma u istoriji Evrope, već i da se postavi pitanje kako se građani od Kijeva do Hong Konga bore i u reperesivnim sistemima, kako mogu izražavati svoje nade i snove za slobodom i mijenjati društvo.

"Hor tih glasova za slobodom izazov je liderima širom svijeta", kaže se u proglasu povodom obilježavanja ovog značajnog događaja koji je promijenio Evropu.

Na završnici proslave biće postavljena bista Vaclavu Havelu, u Kapital Hilu, gdje su biste još samo tri inostrane ličnosti - legendarnog britanskog premijera Vinstona Čerčila, Lajoša Košute čuvenog mađarskog borca za demokratiju iz 19. vijeka i Raoula Valenberga, švedskog diplomate i arhitekte koji je spasio brojne Jevreje tokom Drugog svjetskog rata.

Ovo je samo jedan od događaja kojim se u Americi obilježava pad Berlinskog zida. Skoro na svim simpozijumima, konferencijama i svečanim događajima posvećenim padu komunizma u Evropi postavljaju se i pitanja - kakav je svijet danas i da li su u nekim od ovih zemalja iznevjerena očekivanja.

Bonus video: