"UPLAŠEN, LJUT I NE MOŽE MU SE BAŠ VJEROVATI"

Analiza govora tijela Mila Đukanovića: Predsjednik puca po šavovima

Analiza hrvatske stručnjakinje za poslovnu komunikaciju i razvoj Ljijane Buhač pokazuje da govor tijela Mila Đukanovića otkriva da je pod stresom, ljut i “da mu se baš ne može vjerovati”
29398 pregleda 47 komentar(a)
“Pod povećanim stresom”: Đukanović, Foto: Boris Pejović
“Pod povećanim stresom”: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2019. 17:08h

Govor tijela predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića, na konferenciji za medije na kojoj je prvi put javno odgovarao na pitanja o aferi čiji je akter, pokazuje da je pod stresom, uplašen, ljut i da mu se “baš i ne može vjerovati”.

To pokazuje analiza hrvatske konsultantkinje i stručnjakinje za poslovnu komunikaciju i lični razvoj Ljiljane Buhač, koju je uradila na zahtjev “Vijesti”. “Koliko god se trudio da u opširnim odgovorima ostavi utisak da vlada situacijom, govor tijela je pokazao nešto drugo. Vidjeli smo jednog vrlo nervoznog u znoju okupanog, agresivnog, ljutog, razočaranog predsjednika, a na licu smo mogli iščitati strah. Jednostavno, vidjeli smo predsjednika koji puca po svim šavovima”, kazala je Buhač.

Buhač, koja je kroz svoj rad analizirala i tamošnje političare Iva Sanadera, Jadranku Kosor i druge, navodi da Đukanović na konferenciji za medije nije odigrao uvjerljivu ulogu i “nije nas uvjerio u ono što je kazao”.

“Govor tijela predsjednika slao je neverbalne signale koji ukazuju da se baš ne osjeća dobro i da mu nije ugodno u situaciji u kojoj se našao. Na to su nas upućivali signali kao što je cupkanje na mjestu, nekontrolisano i nervozno gledanje po dvorani, ljuljanje, te facijalno pokazivanje otvorene ljutnje i agresije. Čak i namješten ‘lažni’ osmijeh nije mogao otopiti taj utisak”, kazala je Buhač. Nevjerodostojan i neuvjerljiv nastup Đukanovića su, kako je pojasnila, otkrile izgovorene riječi i tijelo koji nisu govorili istim jezikom:

“Nesklad izrečenog i pokreta možemo iščitati kroz signale kao što su plitko disanje, uzdisanje, te odgovaranje na pitanja u jednom dahu, što ukazuje na visok nivo stresa, te poruka da želi što prije izaći iz ove situacije”.

Često Đukanovićevo slijeganje ramenima, propraćeno pokretom s izloženim dlanovima i podizanjem obrva, pojašnjava Buhač, “ukazuje da baš i ne zna ili ne razumije o čemu govori i da ne želi reći sve što zna”:

“Pokret otpora i poruka što hoćete od mene”.

Buhač je pojasnila da nevjerodostojan i neuvjerljiv nastup Đukanovića otkrivaju i učestala dodirivanja lica - uha, nosa, obraza te lickanje usana, znojenje i brisanje znoja prvo rukom, a kod povećanog stresa i maramicom.

Trljanje čela, pojašnjava Buhač, ukazuje da se osoba bori s nečim i da je uznemirena, dok ukočena vilica upućuje na napetost.

“Sve to ukazuje da mu baš ne moramo vjerovati, da rasteže istinu, jednostavno znak upitnosti za izrečeno, te da se suzdržava od “bujice riječi”. Upućuje na nervozu, razdražljivost i zabrinutost. To nam je još podebljao neverbalni signal čestog pogledavanja u nebo prilikom odgovaranja na pitanja, što ukazuje da smišlja što će reći i kao da traži pomoć za to od svevišnjeg”, kazala je Buhač. Da je Đukanović u konfliktnom stanju, moglo se kako pojašnjava Buhač, prepoznati po prepletenim prstima:

“Obuzdavao je negativan stav. Univerzalni znak za zabrinutost”. Buhač je je kazala da se predsjedniku može priznati da zna kako se kupuje vrijeme pomoću odgovora.

“Primijenio je metodu dugog pričanja bez jasnih odgovora na postavljena pitanja, više je propovijedao i davao lekcije. Pokazivao je i moć u poduci novinara kako bi trebalo da koriste istraživačko novinarstvo”, zaključila je Buhač.

Da pogled ‘ubija’, mnogi novinari ne bi više postavljali pitanja

Buhač je pojasnila da je kod predsjednika bio prisutan strah, što se moglo prepoznati po širom otvorenim očima kod slušanja pitanja, otvorenim ustima, drhtanju glasa, tijela, plitkom uspuhanom disanju, znojenju te izmjenjivanju crvenila i bljedila na licu. To su, kako je pojasnila, “jasni signali da je uzdrman”. “Ni pogled nas nije poštedio ljutnje. Da pogled “ubija”, mnogi novinari ne bi više postavljali pitanja. Vidjeli smo pogled koji nišani. Po pogledu i pojačanom crvenilu lica vidljivo je negativno raspoloženje i ljutnja. To je bio prvi signal da konferencija neće ići u revijalnom tonu”, kazala je Buhač.

Predsjednikovi agresivni gestovi, napad dlanovima – dlanovi prema dolje koji sijeku vazduh su, kako je ocijenila Buhač, izraz ljutnje i poruka “ne želim više o tome da pričam”.

Đukanović je pokazivao i znakove prijetnje – podizanje kažiprsta obije ruke, što, kako pojašnjava Buhač, šalje poruku: “Samo se usudite misliti drugačije, ja sam još uvijek ovdje autoritet”.

“Vidljiva je nemoć što ne može voditi igru kako on želi. Ozbiljnim izrazom lica, prijetećim gestovima i kritičnim tonom glasa želio je disciplinovati prisutne”, ocijenila je Buhač.

Preporučujemo za Vas