Njemačka ambasadorka: Fišer ima pravo da kaže što misli o autoputu

"Gospodin Fišer, koji je u međuvremeno postao samo fizičko lice, se naravno može o tome izjašnjavati"
84 pregleda 6 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2014. 19:13h

Njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker podržala je pravo svog prethodnika Pijusa Fišera da sada kao privatno lice iznosi svoje mišljenje o projektu autoputa kroz Crnu Goru. Štajnaker navodi da i ona ima mišljenje o tom projektu, ali da smatra da nije korektno da se kao diplomata o tome izjašnjava. "Gospodin Fišer, koji je u međuvremeno postao samo fizičko lice, se naravno može o tome izjašnjavati. On čak ovaj projekat nije kritikovao, nego je izrazio svoju zabrinutost o njegovim visokim troškovima. On na to ima puno pravo", pojasnila je Štajnaker. U propratnom pismu kojim su medijima proslijeđeni odgovori Informeru, Štajnaker navodi da su neprihvatljivi napadi Informera na Fišera, i da je to u kontekstu ponašanja "tabloidnih novina na najnižem profesionalnom i moralnom nivou", jer je tabloid i pored izričite molbe Ambasade da doslovce objave odgovore, "proivoljno prenio dvije rečenice i iste zlonamjerno komentarisao". "Veoma mi je žao što sam dana 11. i 12.novembra 2014. bila u prilici da u „Informeru“ pročitam članak pun zlonamjernih insinuacija na račun mog prethodnika, koje su u svakom pogledu neosnovane. U potpunosti dijelim mišljenje gospodina Fišera o kampanji Vaših novina protiv direktorke MANS-a", poručila je ambasadorka Informeru. Informer CG, provladin list sa sjedištem u Srbiji, optužio je Fišera u seriji tekstova Fišera da je novcem ambasade finansirao projekat svoje prijateljice, nakon što je bivši ambasador u intervjuu TV Vijesti saopštio da je imidž Crne Gore obilježen korupcijom i kriminalom a da je projekat autoputa "politički a ne ekonomski". On je osudio kampanju Informera protiv Vanje Ćalović kao "monstruoznu i neprihvatljivu" i rekao da je "kritičko i istraživačko novinarstvo od najvećeg značaja za razvoj države" Pitanja Informera i odgovore ambasadorke Štajnaker prenosimo i integralno:Koja kompanija je bila organizator dogadjaja "200 godina od rođenja Riharda Vagnera", koji je održan krajem oktobra prošle godine? Bila je to zajednička manifestacija Ambasade sa UDG Univerzitetom i Baletskom školom „Princeza Ksenija“.Koliko je Ambasadu Njemačke koštala organizacija tog posla? U principu ne saopštavamo medijima koliko je bilo naše finansijsko učešće, ono je bilo manje od 500 eura. U troškovima su kao sponzori učestvovali i Ministarstvo kulture, UDG Univerzitet i još neke firme. Njemačka Ambasada je zatim finansirala i izdavanje jedne publikacije o predavanjima sa simpozijuma, kao što je to i uobičajeno povodom održavanja skupova ove vrste, koja je, koliko mi je poznato, koštala nešto više od 1000 eura. Njemačko Ministarstvo Inostranih poslova je eksplecitno odobrilo ovaj projekat.U kojim državama osim Crne Gore je organizovana proslava "200 godina od rođenja Riharda Vagnera"?

Odgovor na ovo pitanje bih morala zatražiti od njemačkog Saveznog ministarstva inostranih poslova. Poznato mi je da su njemačka diplomatska predstavništva širom svijeta, zajedno sa partnerima zemlje domaćina, organizovali razne manifestacije povodom ovog važnog njemačkog kulturnog jubileja.

U Skoplju npr., gdje sam bila ambasadorka do prije tri mjeseca, izveden je, zajedno sa Geteovim institutom, u Skopskoj operi jedan njemački nijemi film iz 20-ih godina prošlog vijeka o životu Riharda Vagnera sa muzičkom pratnjom orkestra, koji su činili njemački i makedonski muzičari, a kojim je dirigovao njemački dirigent, koji je muziku komponovao isključivo za ovu predstavu. Ovaj projekat finansiran je njemačkim sredstvima sa više od dvije hiljade eura.Kakva je bila uloga ambasadora gospodina Fišera prilikom odlučivanja o organizaciji tog dogadjaja?

Kao i svi njemački ambasadori, a i ja sam to činila u Skoplju, mi po pravilu učestvujemo ili čak donosimo konačnu odluku o većim manifestacijama, koje se sufinansiraju sredstvima njemačkih poreskih obveznika.Ambasadorka Njemačke u Podgorici uvažena gospođa Gudrun Elizabet Štajnaker jutros je izjavila citiram "moje mišljenje je da kao diplomata ne mogu imati stav prema projektu gradnje autoputa "Bar-Boljare" jer je to unutrašnbja stvar Crne Gore. Da li to znači da je gospodin Pijus Fišer, bivpi ambasador Njemačke u Podgorici, izašao iz okvira diplomatskog ponašanja? Naravno da o ovom projektu imam i svoje mišljenje. Međutim, nisam smatrala da je korektno da se o tome izjašnjavam. Gospodin Fišer, koji je u međuvremeno postao samo fizičko lice, se narvno može o tome izjašnjavati. On čak ovaj projekat nije kritikovao, nego je izrazio svoju zabrinutost o njegovim visokim troškovima. On na to ima puno pravo.

Da li je izjava gospodina Fišera da je za Crnu Goru "dovoljno dobro izgraditi dobar put sa tri saobraćajne trake" stav Ambasade Njemačke?

Pošto se gospodin Fišer u vrijeme dok jer bio ambasador intenzivno bavio privredom, a i razvojem infrastrukture Crne Gore, on je pokušao da dâ konstruktivan predlog. On i na to ima pravo, ako ga već pitaju. Nekadašnji ambasador EU u Makedoniji, Ervin Fuere, uvijek se u medijima izjašnjavao i o konkretnim događanjima. Jedan od mojih prethodnika u Makedoniji, bivši ambasador dr Šramajer, je i nakon svog penzionisanja redovno objavljivao kritičke članke o gradovima u kojima je bio angažovan na kraju svoga radnog vijeka – o Sofiji i o Skoplju.

Da li Ambasada Njemačke u Podgorci dijeli mišljenje da je projekat autoputa više "politički nego ekonomski"? Ostajem pri svome mišljenju da se o ovom projektu ne izjašnjavam, pošto vidim opasnost da se o tome nepravedno sudi. Dokle god Njemačka i druge zemlje EU dobro sarađuju sa Narodnom Republiko Kinom i realizuju mnoge projekte, koje ja ne mogu ocjenjivati, smatram da to ne bih trebala ni u Crnoj Gori kritikovati.

Bonus video: