Stokvis: Holandija će nastaviti da pruža pomoć u usvajanju evropskih standarda o odnosu prema medijima

1 komentar(a)
Laurent Louis Stokvis, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Laurent Louis Stokvis, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.11.2014. 18:22h

Holandija snažno podržava Crnu Goru na putu punopravnog članstva u Evropsku Uniju i NATO, i duboko cijeni političku volju i zalaganje Vlade za ostvarivanje tih stateških ciljeva - istakao je ambasador Kraljevine Holandije Laurent Louis Stokvis u današnjem razgovoru sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Ambasador Stokvis je pohvalio postignuća Crne Gore u oblasti pravosuđa i vladavine prava i istakao spremnost Holandije da nastavi sa pružanjem pomoći našoj zemlji u savladavanju svih predstojećih izazova, uključujući i usvajanje evropskih standarda o odnosu prema medijima i civilnom društvu u cjelini. Kao konkretan primjer podrške, pomenuta je predstojeća Međunarodna konferencija o vladavini prava, koja će biti održana narednog mjeseca u Budvi, a koju organizuju MUP i Ministarstvo pravde Crne Gore, uz podršku Vlade Holandije", navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je Stokvis takođe odao priznanje Vladi za značajne rezultate na unapređenju građanskih i manjinskih prava, i posebno položaja i prava LGBT populacije, što će dodatno biti potvrđeno organizovanjem IDAHO konferencije naredne godine u Crnoj Gori.

"Premijer Đukanović je upoznao ambasadora Stokvisa sa aktivnostima i planovima Vlade na realizaciji obaveza iz NATO i EU agende, istovremeno iskazujući zainteresovanost i za razvoj ekonomske i ukupne bilateralne saradnje između Crne Gore i Holandije. Premijer je izrazio zahvalnost za ekspertsku i drugu pomoć i podršku koju Holandija od prvog dana pruža Crnoj Gori u procesu sveobuhvatnih reformi, što je najsigurniji put za progres u evropskoj i evroatlantskoj integraciji", piše u saopštenju Vlade.

U saopštenju se takođe ističe da je u svijetlu razvojnih planova i potencijala Crne Gore, koja je prepoznata kao značajna investiciona destinacija u Evropi, zajednički izraženo zadovoljstvo zbog izglednih šansi za trajnije prisustvo ugledne holandske kompanije Damen u Crnoj Gori, kao i spremnost za povezivanje biznis zajednica dvije zemlje, u obostranom interesu.

"U tom cilju, izražena je spremnost za dinamiziranje političkih kontakata, uključujući i najviše nivoe", navodi se u saopštenju.

Bonus video: