Bečić: SNP mora postati moderna stranka

Interes članova i građana postavio bih iznad ličnih interesa i fotelja pojedinaca, kako god se oni zvali i koju god funkciju pokrivali
133 pregleda 14 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.11.2014. 18:22h

Socijalistička narodna partija (SNP) mora nastaviti sa reformama i postati moderna građanska partija jer je modernizacija preduslov za mobilizaciju, kazao je, u razgovoru za “Vijesti”, kandidat za predsjednika te partije Aleksa Bečić.

Upitan šta će se promijeniti u politici SNP-a, ako bude izabran za lidera, on je kazao da vizija “mladost.mudrost.hrabrost” podrazumijeva čista i stručna kadrovska rješenja praćena adekvatnim spojem mladosti i iskustva, zatim izdizanje iznad vještački produkovanih podjela, te program baziran na životnim pitanjima koja opterećuju običnog građanina.

"To je magistrala djelovanja koja je znači veoma jaka, moderna, građanska SNP koja će biti nosilac demokratskih promjena i vlast u Crnoj Gori. I to je moja obaveza, jer zaista ako budem u prilici da predvodim partiju, ciljevi će biti jasni, a rezultati vidljivi”, rekao je Bečić.

  • Kako vidite posao predsjednika SNP-a?

Moj posao bi bio da rješavam probleme, na jasan i dosljedan način zastupam interese partije, obezbijedim jedinstvo, timski duh i pozitivnu energiju od Herceg Novog do Plava, od Ulcinja do Pljevalja, i omogućim da interes članova i simpatizera, odnosno građana postavimo daleko iznad ličnih interesa, odnosno fotelja pojedinaca kako god se oni zvali i koju god funkciju pokrivali. Matricu načina na koji smatram da treba rukovoditi i upravljati SNP-om ste imali prilike da vidite i u ovoj godini, a kao što smo i za protekle izbore imali jasnu strategiju i plan djelovanja u svakom koraku, tako je i sada. Imamo formulu svijetle budućnosti SNP-a.

  • Da li će se vaš angažman u partiji promijeniti ukoliko izgubite trku za lidera SNP-a?

Ja sam optimista i u sportu i politici, tako da je samo potrebno da realizujemo volju članova i simpatizera i svi će biti zadovoljni. Volja građana prema viziji “mladost.mudrost.hrabrost” je potpuno očigledna, lako primjetna i veoma pozitivna među svima koji slobodno razmišljaju bez ikakvog ličnog opterećenja. Ta podrška se, što je prirodno, ne može značajnije razlikovati u bilo kom god gradu Crne Gore, a svaki eventualno drugačiji scenario je svakako plod veoma zanimljivih nelogičnosti i drugih interesa.

U politiku nijesam ušao da bih zadovoljavao lične apetite, ušao sam u ovaj proces jer smatram da je vizija koju nudim garancija uspjeha SNP-a, a svako ima pravo na izbor. Ja u životu uvijek težim i funkcionišem na način da budem dio rješenja, a ne dio problema. Da ponovim, dao sam riječ i riječ ću održati, Aleksa Bečić neće ni u DPS, ni u DF, niti u neki drugi savez.

  • Aleksandar Damjanović je nedavno kazao da ozbiljno razmišlja da prihvati kandidaturu za predsjednika SNP-a. Kako komentarišete mogućnost da vam bude protivkandidat?

Kao što sam ranije rekao, moja odluku da ću, kada za to dođe vrijeme predviđeno aktima partije, prihvatiti kandidaturu nije plod dogovora, licitacija i kalkulacija sa bilo kime, projekcija da li će biti jedan ili pet kandidata, odnosno ko će biti kandidati, već uvjerenje da atmosfera među građanima, članovima i simpatizerima ukazuje da nudim viziju koja obezbjeđuje pobjedničku budućnost SNP-a.

Eventualna kandidatura kolege Damjanovića, kao i svih drugih koji su predloženi u unutarpartijskom postupku je potpuno legitimna. Više kandidata i novih ideaja čak i u slučaju da drugačije razmišljamo i na različit način gledamo dalji put partije obogaćuje ponudu onima koji biraju. Naše je da ponudimo, a njihovo da izaberu gdje vide budućnost SNP-a.

Kada nemate viziju, smišljate afere i vodite prljavu kampanju

  • U više navrata ste kazali da se protiv vas vodi prljava kampanja, i indirektno ukazali da je iza nje sadašnji lider SNP-a Srđan Milić? Zašto ga direktno ne prozovete?

Potpuno je jasno da veoma prljavu kampanju protiv mene vode krupni nalogodavci iz vrha režima i medijskog podzemlja, nijemi posmatrači, egzegutori i protagonisti, kao i uvijek spremni pomagači koji se nalaze na raznim stranama društveno-političke scene. Medijska hajka pomoću Informera i određenih režimskih medija, posebno prljava terenska kampanja, poznati rukopisi internet laži zaokružuju jednu jasnu sliku interesno povezanih pojedinaca i grupa.

Nemam obaveza, niti rezervi prema bilo kome u ovom nezdravom sistemu, lični interes me nikada nije rukovodio što se vidi po mojoj političkoj biografiji i zato sam problem svim onima koji uživaju benefite i imaju želju da se ništa ne mijenja u Crnoj Gori. Veoma pozitivan odnos građana prema koncepciji koju promovišem stvara osjećaj straha i nelagode kod onih koji “sopstveni kvalitet” ulažu u izmišljanje afera, spletki i zakulisnih radnji, koji se protežu od nalogodavca, Informera, preko egzekutora pa sve do terena. Neću da se bavim imenima, prepoznaće se oni sami, a ja ću na sve te brutalne napade odgovarati samo onako kako sam uvijek radio pozitivnim pristupom i pobjedničkom vizijom. Kada to ne posjedujete, onda je nemoć opravdana i zaista pored svih problema koje opterećuju građane nemam vremena da se bavim zlonamjernicima koji ne zaslužuju moju pažnju, a politička praksa je pokazala da se oni sami javljaju. Vrijeme je majstorsko rešeto, a i sve fakture kad tad dođu na naplatu.

Bonus video: