Nagi: Ambasadori članica NATO da doprinesu informisanju stanovništva da je članstvo korisno

Nagi je, govoreći o koristima od članstva u NATO, posebno naglasio ekonomske dobiti od priliva stranih direktnih investicija
81 pregleda 0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2014. 17:10h

Ambasadori država članica NATO-a treba da doprinesu informisanju stanovništva Crne Gore da je članstvo u tom savezu korisno za državu, ocijenio je ambasador Rumunije u Podgorici, Ferdinand Nagi.

On i njegov turski kolega, Mehmet Nijazi Tanilir su, gostujući u emisiji Televizije Crne Gore Izazov, kazali da očekuju da će Crna Gora naredne godine dobiti pozivnicu za članstvo u NATO.

Nagi je rekao da Rumunija može da pomogne Crnoj Gori da sprovede sve reforme koje NATO od nje traži.

„Crnogorska Vlada i građani treba da ispune sve te uslove. Mislim da ćete dobiti poziv“, naveo je on.

Nagi smatra da bi i predstavnici država članica u Crnoj Gori, trebalo da daju svoj doprinos informisanju građana o koristima članstva u Alijansi.

„Mislim da bi mi, ambasadori država članica NATO-a, trebalo da doprinesemo i učestvujemo koliko je god to moguće da bi informisali stanovništvo Crne Gore da je članstvo u NATO-u od koristi državi. Treba možda malo više da razgovaramo o tome, da pomognemo.“ rekao je on.

Nagi je, govoreći o koristima od članstva u NATO, posebno naglasio ekonomske dobiti od priliva stranih direktnih investicija.

Kako je potvrdio, nakon pet godina od učlanjenja u NATO, Rumunija je ostvarila 28 milijardi EUR stranih investicija, odnosno 5,5 milijardi na godišnjem nivou, navodeći da je prije pristupanja Alijansi priliv bio osam puta niži.

“Iako nijesmo uspjeli da održimo tu dinamiku iz 2006. i 2007. godine, imali smo ekonomski rast od sedam do osam odsto na godišnjem nivou. Naša Vlada je obezbijedila makro-ekonomsku stabilnost i to je bilo veoma bitno za poslovno okruženje“, pojasnio je Nagi, čija je zemlja postala članica 2004. godine.

On je rekao da je najveća korist od članstva Rumunije u NATO u tome što je osigurala svoju bezbjednost.

“I to ne samo naših granica, već i bezbjednost poslovnog okruženja, čime smo ostvarili za investitore veću privlačnost, jer su znali ako investiraju da će njihova ulaganja biti sigurna“, kazao je Nagi.

To što Ruminija danas nema veliku nezaposlenost, Nagi vidi kao posljedicu i daljeg povjerenja stranih investitora da ulažu u tu državu.

Tanilir: Bezbjednosno pitanje koje se tiče svakoga i svi će imati koristi od toga

Tanilir je, komentarišući istraživanja u Crnoj Gori, u vezi sa članstvom u NATO, kazao da izgleda da je podrška manja nego što se preslikava u Skupštini.

“I to nam daje veliku nadu da se može povećati podrška javnosti“, rekao je Tanilir, navodeći da ulazak u NATO nije značajan samo za Vladu, već za cijelu Crnu Goru.

On smatra da je to stvar kojom treba da se bavi i Skupština i sve druge crnogorske institucije.

“I to je stvar kojom treba da se bave crnogorski građani, jer to je bezbjednosno pitanje koje se tiče svakoga i svi će imati koristi od toga.“ smatra Tanilir.

On je ocijenio da je, u veoma kratkom vremenu, Crna Gora ostvarila značajan napredak u procesu evropskih i evroatlantskih integracija i rekao da Turska očekuje da će Crna Gora biti prva sledeća članica NATO-a.

Ambasador države osnivača NATO, naglasio je i snažnu povezanot između bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta.

„Kada osigurate bezbjednost pod NATO kišobranom, onda šaljete jasnu poruku investitorima da je okruženje za ulaganje stabilno. Postoji jasna veza između te dvije stvari“ zaključio je Tanilir.

Bonus video: