Lidington: Podrška Crnoj Gori za nastavak energičnih reformi

"Izuzetno smo posvećeni evropskim i evroatlantskim ciljevima Crne Gore i ohrabrujemo vas da jednako energično nastavite sa reformama u cilju ostvarenja ovih ciljeva“, kazao je ministar Lidington Markoviću
58 pregleda 4 komentar(a)
Dejvid Lidington, Duško Marković, Foto: Gov.me
Dejvid Lidington, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.11.2014. 19:58h

Velika Britanija (VB) je posvećena evropskim i evroatlantskim ciljevima Crne Gore i ohrabruje je da energično nastavi sa reformama za ostvarenje ciljeva, poručio je ministar za Evropu Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva VB i Sjeverne Irske, Dejvid Lidington.

Potpredsjednik Vlade, Duško Marković, boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu VB i Sjeverne Irske.

"Ujedinjeno Kraljevstvo VB i Sjeverne Irske ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u ostvarivanju spoljno-političkih prioriteta naše države, članstva u EU i NATO, a u svijetlu Memoranduma o saradnji potpisanog juče, bilateralna saradnja biće unaprijeđena na programskom i operativnom planu i konkretizovana kroz rad u različitim zajedničkim timovima", poručeno je tokom posjete Markovića.

Kako je saopšteno, nakon što je sa sudijama Visokog suda i izvršnim direktorom Kraljevskog tužilaštva, Piterom Luisom, načelno dogovorio dodatne treninge za nosioce pravosudnih funkcija Crne Gore, Marković se sreo sa Džeremijem Rajtom, vrhovnim državnim tužiocem Ujedinjenog Kraljevstva, koji, za razliku od kontinentalnog sistema, pripada izvršnoj vlasti i, kao ministar Kabineta, direktno je odgovoran premijeru i Parlamentu.

Dodaje se da je Rajt zainteresovan za produbljivanje saradnje na programskom nivou.

"On je spreman da se Crnoj Gori pomogne u implementaciji reformi iz oblasti vladavine prava. Nakon što je upoznat sa ključnim aspektom zakonodavne i institucionalne reforme koja za cilj ima jačanje bilansa rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Rajt je ponudio obuke specijalnim tužiocima u specijalizovanom Birou za borbu protiv teških oblika pronevjera UK", kazali su iz Vlade.

Posjetu Londonu, potpredsjednik Marković je nastavio susretom sa Lidingtonom, ministrom za Evropu u britanskom Forin ofisu.

"Izuzetno smo posvećeni evropskim i evroatlantskim ciljevima Crne Gore i ohrabrujemo vas da jednako energično nastavite sa reformama u cilju ostvarenja ovih ciljeva“, kazao je ministar Lidington Markoviću na sastanku na kojem se razgovaralo o ocjenama i preporukama iz Izvještaja o napretku, ostvarenim rezultatima i budućim izazovima, ali i o značaju jačanja saradnje sa ključnim evropskim partnerima, među kojima je i Velika Britanija.

Dodaje se da je posjetu Londonu, Marković okončao susretom sa lordom kancelarom državnim sekretarom za pravdu, Krisom Grejlingom, čelnim čovjekom za pravdu u Kabinetu premijera Kamerona.

"Marković je sa britanskim kolegom detaljno razgovarao o svim oblastima u kojima britansko iskustvo može biti od koristi crnogorskom pravosuđu, imajući u vidu uspješnost projekata koji se u ovoj oblasti implementiraju u Crnoj Gori uz pomoć britanskih eksperata", piše u saopštenju.

Navodi se da je Marković upoznao sagovornike sa dosadašnjim aktivnostima i rezultatima na planu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i promocije i zaštite ljudskih prava, a predstavio je i prioritete u navedenim oblastima u pregovorima o članstvu u EU i NATO.

Bonus video: