Gradske vlasti se stide svoje istorije

2 komentar(a)
SNP Budva, proslava Dana oslobođenja Budve, Foto: Vuk Lajović
SNP Budva, proslava Dana oslobođenja Budve, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.11.2014. 13:45h

Članovi i simpatizeri opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) okupili su se ispred Veljih vrata Staroga grada iznad kojih je postavljena spomen–ploča na sjećanje na Mitrovdan 1918, kada je Budva oslobođena, kako bi još jednom podsjetili sve građane, ali i upozorili vlast metropole turizma da zaboravljaju na svoju istoriju.

"Pokoljenja, djela sude“ riječi Petra Petrovića-Njegoša, uklesane na spomen-ploči, koju je, kako stoji na mermernoj tabli, „budvanska opština postavila na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja je poslije junačnih pobjeda oslobodila Budvu , Mitrovdan 8. novembra 1918“.

„Okupili smo se da obilježimo dan primirja u Prvom svjetskom ratu i 96 godina od oslobođenja Budve, jednog od najznačajnijih događaja u višemilenijumskoj istoriji Budve, datuma, kada je nakon gotovo pet vjekova strane dominacije, na Citadeli, gradskoj tvrđavi, se zavijorila trobojka, zastava oslobodilaca. Tada je hrabra i pobjedonosna srpska vojska ušla u Budvu i oslobodila ovaj grad. Želimo da obilježimo ovu godišnjicu na spomen, na sve one koji su dali svoje živote. Podsjetiću vas da je sa ovih prostora bilo više od hiljadu dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu i oni zaslužuju da se ovaj dan vječno obilježava“, kazao je šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović.

Lider SNP Veselin Marković kazao je da je tabla na zidinama Starog grada jedino oblježje koje podsjeća na najslavniju epohu Budve.

"Sramota je za našu Opštinu da tim ljudima nije napravila jedno dostojno obilježje. Moram da podsjetim, sve one koji su zaboravili, da dok smo mi vršili vlast u gradu, imali smo ideju, koja je bila veoma blizu realizacije, da se u parku pored zgrade "Zeta filma", napravi spomen-obilježje svim žrtvama u svim savremenim ratovima, iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Nažalost, umjesto da taj prostor bude spomenički kompleks, on je pripojen urbanističkoj parceli „Zeta filma“ i vjerovatno će u skorije vrijeme tamo početi gradnja. Zaista je sramota za naš grad da nemamo nijedno obilježje za više od 1.100 dobrovoljaca koji su učestvovali u Prvom svjetskom ratu i na stotine žrtava koje su iz ovih krajeva“, kazao je Marković.

Bonus video: