Le Pejdž: Unaprijediti vojnu saradnju

“Na prijemu kod LePejdža, Samardžić je čestitao domaćinu na reizboru za mjesto guvernera i upoznao ga sa dostignutim stepenom reforme Vojske i aktivnostima Crne Gore u intenziviranom i fokusiranom dijalogu sa NATO”
0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Vojska Crne Gore, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 11.11.2014. 12:10h

Saradnja u okviru Programa državnog partnerstva sa saveznom državom Mejn (SPP) odličan je mehanizam unaprijeđenja vojne saradnje Sjedninjenih Američkih Država (SAD) i Crne Gore, kazao je guverner te države, Pol LePejdž.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić boravi u zvaničnoj posjeti Nacionalnoj gardi države Mejn, gdje je razgovarao sa LePejdžom /Paul LaPage/ i komandantom Nacionalne garde generalom Džejmsom Kembelom.

“Na prijemu kod LePejdža, Samardžić je čestitao domaćinu na reizboru za mjesto guvernera i upoznao ga sa dostignutim stepenom reforme Vojske i aktivnostima Crne Gore u intenziviranom i fokusiranom dijalogu sa NATO”, kaže se u saopštenju.

LePejdž je, kako se navodi, iskazao odlučnost da i u svom drugom mandatu snažno podrži dalji razvoj partnerskog programa, kao i zainteresovanost za sagledavanje mogućih oblasti ekonomske saradnje.

“Na sastanku sa Kembelom analizirane su dosadašnje aktivnosti realizovane kroz SPP i zajednički ocijenjene obostrano korisnim i sveobuhvatnim”, dodaje se u saopštenju.

Kembel je ocijenio da je Vojska Crne Gore značajno unaprijedila svoje sposobnosti, a što je, kako je naveo, prepoznato i od strateških partnera.

“Komandant Nacionalne garde Mejna iskazao je spremnost da podrži sve buduće oblike saradnje u cilju pružanja pomoći Crnoj Gori u procesu evroatlanskih integracija”, kazali su iz Ministarstva.

Posjeta Nacionalnoj gardi Mejna nastavljena je obilaskom Vazduhoplovne baze u Bangoru i 101.vazduhoplovnog puka (101st Air Refueing Wing).

Najavljeno je da će u nastavku posjete Samardžić obići jedinicu Obalske straže u Mejnu i učestovati u ceremoniji obilježavanja Dana veteran SAD (Veteran’s Day).

Iz Ministarstva je saopšteno da je partnerstvo između Vojske Crne Gore i Nacionalne garde Mejna jedno je od najuspješnijih do sada, što, kako su kazali, pokazuju brojne zajedničke aktivnosti realizovane u prethodnih sedam godina.

Bonus video: