NATO nosač aviona u Boki

Upućeni kažu da je dolazak ovako snažnog ratnog broda u Crnu Goru svojevrsna indirektna poruka NATO-a Rusiji
202 pregleda 63 komentar(a)
Cavour, nosač aviona, Foto: Militaryphotos.net
Cavour, nosač aviona, Foto: Militaryphotos.net
Ažurirano: 11.11.2014. 07:27h

Ponos Ratne mornarice (RM) Italije - nosač aviona „Cavour“, boraviće naredne nedjelje u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, saznaju „Vijesti“.

Admiralski brod flote RM Italije koji je i ubjedljivo najjači površinski ratni brod NATO-a u regionu sjeverozapadnog Mediterana u Tivat će uploviti 17. novembra i tri dana boraviti na sidrištu ispred tog grada.

To će biti prvi put da u Boku Kotorsku dolazi ratni brod klase nosača aviona, nakon pauze od čak 76 godina, još od boravka u Tivtu velikog britanskog nosača aviona „Glorious“, avgusta daleke 1938. godine.

„Cavour“ u Crnu Goru dolazi u sklopu svoje jadranske turneje u kojoj će obići nekoliko luka u Italiji i Hrvatskoj. Iako se posjeta italijankog nosača aviona formalno realizuje u sklopu bilateralne saradnje u domenu odbrane između Crne Gore i Italije, upućeni u dolazak ovako snažnog ratnog broda NATO u Crnu Goru kažu da se to može smatrati i kao svojevrsna indirektna poruka alijanse Rusiji.

„Cavour“ je impozantan brod dug 244, širok 39 i sa gazom od 8,7 metara. Sa deplasmanom od oko 30 hiljada tona, ovo je najveći ratni brod koji je u Italiji sagrađen nakon Drugog svjetskog rata. Brod je porinut 2004. godine, a punu borbenu operativnost dostigao je juna 2009. od kada obavlja redovne zadatke i borbene misije u Mediteranu, ali i u vodama Atlantskog, Tihog i Indijskog okeana.

Iako je njegova primarna namjena nošenje i upotrebe borbenih letjelica - aviona i helikoptera, „Cavour“ je dizajniran kao višestruko upotrebljivo plovilo koje može biti i nosač aviona i desantni brod i komandni brod. U svom potpalubnom hangaru, može ukrcati 24 teška tenka ili 50 oklopnih borbenih vozila pješadije.

Pored posade broda koju čini 451 čovjek, na „Cavouru“su ukrcana i 203 pripadnika vazduhoplovnog osoblja, 140 pripadnika komandnog i štabnog osoblja RM Italije, te kontingent od 325 pripadnika italijanske mornaričke pješadije. Komadant „Cavoura“ je mornarički pilot, kapetan bojnog broda Luka Konti.

Bonus video: