Pravedna: Otvoriti pitanje ustavnosti Zakona o autoputu

Crnogorska vlada jedan ovako basnoslovno skupi i hazarderski posao nije uspjela ni u pravnom smislu da učini nespornim, navode u partiji
4 komentar(a)
Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2014. 10:38h

Vlada Crne Gore je u cilju političke i pravne legitimizacije izgradnje auto-puta Bar-Boljari ili konkretnije dionice Smokovac-Mateševo proslijedila Skupštini Crne Gore prijedlog Zakona o autoputu Bar-Boljari.

Na ovaj način, osim što je planirani projekat ekonomsko-strategijski sporan i finansijski neodrživ, otvara se i pitanje ustavnosti predloženog zakona, smatra Pravedna Crna Gora.

"Naime, ni jedan zakon u formalnom i materijalnom smislu ne može biti ništa drugo nego opšti pravni akt. U ovom slučaju ne radi se o opštem pravnom aktu već o pravnom poslu čiji je predmet kreditiranje i izgradnja jedne saobraćajnice kategorisane kao auto-put. Samim tim, predloženi akt iako ima formu zakona ne može se smatrati zakonom u materijalnom smislu jer je njegova sadržina vezana za izgradnju jednog infrastrukturnog objekta. Istovremeno, ovaj akt ne može se smatrati ni leks specijalisom jer sadrži norme koje se odnose na više pravnih oblasti, počev od pitanja eksproprijacije, preko građevinarstva, pa sve do poreskog i carinskog zakonodavstva", tvrde iz Pravedne.

Sve u svemu, kako zaključuju, crnogorska vlada jedan ovako basnoslovno skupi i hazarderski posao nije uspjela ni u pravnom smislu da učini nespornim, jer je očigledno da predloženi zakon otvara uvjerljive dileme u pogledu njegove ustavnosti.

Bonus video: