Nova: Pravosudni organi da utvrde odgovornost u Vladi

Glavni odbor je konstatovao da se neispunjavanjem izričitih zakonskih obaveza od strane Vlade nijesu stekli ni minimalni uslovi za zakonito sprovođenje izbornih radnji
2 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2014. 17:45h

Pravosudni organi treba da pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti nadležnih u izvršnoj vlasti zbog toga što za lokalne izbore u Herceg Novom nisu obezbijeđeni uređaji za elektronsku identifikaciju birača, smatra Glavni odbor Nove srpske demokratije (NOVA).

Kako je saopštio portparol NOVE Jovan Vučurović, Glavni odbor (GO) te stranke na dašnjoj sjednici raspravljao je o izborima za odbornike u Skupštini Opštine Herceg Novi, koji su zakazani za 14.decembar .

“Za sprovođenje izbora u tom gradu nadležni državni organi nisu ispunili neophodne i imperativne preduslove za zakonit izborni proces i time su onemogućili cjelovitu i jedinstvenu primjenu odredbi Zakona o izboru odbornika i poslanika , a koje se odnose na obezbjeđivanje elektronskih uređaja na biralištima i za identifikaciju birača”, kaže se u saopštenju Vučurovića.

Glavni odbor je konstatovao da se neispunjavanjem izričitih zakonskih obaveza od strane Vlade nijesu stekli ni minimalni uslovi za zakonito sprovođenje izbornih radnji.

Prema riječima Vučurovića, time se dodatno i drastično krši Zkaon o izboru odbornika i poslanika da se na biračkim mjestima koriste elektronski uređaji za identifikaciju birača i da birač, da bi glasao, mora elektronski da se identifikuje.

“GO NOVE smatra da su zbog ovakvog protivzakonitg postupanja odgovornih u izvršnoj vlasti, građani Herceg Novog onemogućeni da istinski ostvare osnovno ljudsko pravo-biračko pravo zagarantovano kako Ustavom, tako i Međunarodnim paktom o građansikm i političkim pravima i obavezujućim međunarodnim dokumentima “, rekao je on.

Vučurović je naveo da GO smatra da su se stekli uslovi da tim povodom reaguju nadležni pravosudni organi i pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti nadležnih u izvršnoj vlasti.

“Imajući u vidu sve navedeno, a sagledavajući ukupnu situaciju u kojoj Demokratska partija socijalista ima namjeru da i na ovako raspisanim izborima preuzme vlast u Herceg Novom, GO NOVE povjerava Opštinskom odboru da , nakon konultacija sa konstituentima Demokratskog fronta na lokalnom nivou, donese odluku o izlasku na izbore i o eventualnom koalicionom nastupu za izbore u Novom”, kazao je on.

Bonus video: