Nema roka, stalno morate raditi

Da bi se aktivirala klauzula balansa potrebna je inicijativa Evropske komisije ili da to predloži trećina članica EU
1 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Ažurirano: 08.11.2014. 18:29h

Za aktiviranje klauzule balansa, na osnovu koje EU može zamrznuti pregovore sa Crnom Gorom u poglavljima 23 i 24, nema posebnog perioda, iako će Evropska komisija (EK) već u februaru sljedeće godine opet procjenjivati kako Crna Gora ispunjava obaveze iz oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i uopšte vladavine prava.

Portparolka EK Maja Kocijančić je podsjetila da pregovarački okvir između Crne Gore i EU ima za cilj da osigura opšti balans u pregovorima između poglavlja 23 i 24 i svih ostalih poglavlja.

"Obezbjeđivanje balansa u pregovorima je trajan zadatak i nije povezan ni sa jednim posebnim trenutkom", kazala je Kocijančić "Vijestima".

Što se tiče procedure, navela je ona, aktivacija klauzule opšteg balansa zahtijeva ili predlog Komisije putem inicijative ili zahtjev trećine zemalja članica EU, nakon čega odluku donosi Savjet EU kvalifikovanom većinom.

"Zasada ni Komisija ni članice nisu predložile aktivaciju klauzule", podsjetila je portparolka EK.

Podsjetila je da je EK u Strategiji proširenja i Izvještaju o napretku za 2014. prezentovala detaljnu procjenu napretka i nedostataka u poglavljima 23 i 24.“ EK je u ovom kontekstu podsjetila na postojanje klauzule balansa” podvukla je Kocijančić.

U Izvještaju o napreku za 2014. Komisija je ocijenila da je Crna Gora napravila “određen napredak” u poglavlju 24 Pravda sloboda i bezbjednost, dok je u poglavlju 23 Temeljna prava i pravosuđe taj progres "neujednačen", pri čemu se "ograničen" napredak u borbi protiv korupcije izdvaja kao najveći problem Crne Gore.

U propratnom dokumentu pod nazivom Strategija proširenja, EK je podsjetila Crnu Goru da ukoliko ne izjednači napredak u poglavljima 23 i 24 sa ostalim poglavljima može biti aktivirana klauzula balansa.

Bonus video: