Han u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

"Ova posjeta na samom početku mandata Hana znak je da su pregovori o proširenju i dalje jednako prioritetni kao i ranije, kao i da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana stvarna"
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2014. 09:39h

Evropski Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori 21. novembra.

Komesarova posjeta Crnoj Gori dio je njegovog plana da na početku svog mandata posjeti sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Ova posjeta na samom početku mandata Hana znak je da su pregovori o proširenju i dalje jednako prioritetni kao i ranije, kao i da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana stvarna. Ovako jasan signal Komesar Han je dao i u svom tvitu od 1.novembra: "EU je jača sa bliskim partnerima: radujem se saradnji sa susjedima sa juga i istoka i sa zemljama proširenja već od danas!"", navodi se u saopštenju Evropske delegacije u Podgorici.

Dodaje se da Han vjeruje da pregovori i reforme nisu samo birokratski proces – važno je da njihovo sprovođenje ima pozitivan i stvaran uticaj na svakodnevni život građana.

"U tom pogledu, pored usklađivanja nacionalnog zakonodavstva zemalja kandidata sa pravnom tekovinom Evropske unije, Komesar Han smatra da su jačanje vladavine prava i sprovođenje ekonomskih reformi jednako važni. Tokom svoje posjete, Komesar će se sastati sa predstavnicima Vlade i drugim ključnim partnerima kojima će prenijeti poruku ohrabrenja da se nastavi sa reformskim procesom kroz pregovore o proširenju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: